Mosselvlees bevat microplastic

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Mosselvlees bevat microplastic

Noordzeemosselen bevatten gemiddeld één deeltje microplastic per gram vlees. Microplastics zijn minuscule stukjes plastic die in het zeewater voorkomen en afkomstig zijn uit cosmetica, synthetische kleren en verpakkingsafval.


Afbeelding


De plasticdeeltjes worden niet tegengehouden door de waterzuiveringsstations. Ze vervuilen het zeezand en het water in steeds grotere concentraties.

Uit veldonderzoek blijkt dat mosselen uit de Noordzee de microplastics niet enkel binnen krijgen, maar ook in hun weefsel vasthouden. Gemiddeld één stukje per gram mosselvlees. Die deeltjes kunnen in de menselijke bloedbaan terechtkomen en zelfs via de placenta doorgegeven worden.


Lees meer:

Ecomare

De Standaard


Bron:

Universiteit Gent
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Gebruikersavatar
Berichten: 2.973

Re: Mosselvlees bevat microplastic

Dit nieuws zal denk ik niet alleen weergeven dat het een probleem vormt voor de Noorzeemosselen (en dieren die hoger in de voedselketen staan), maar ook voor andere organismen met relatief gezien veel weefsel. Ben benieuwd of de (Noordzee)mossel gevoeliger is voor het aanhechten van microplastic in het weefsel, dan andere weekdieren.


De gemiddelde mossel is namelijk zo'n 16 gram (bron)en bevat veel weefsel waar het microplastic aan kan hechten. Een ander weekdier dat regelmatig gegeten wordt en eveneens onder de weekdieren valt, is sepia (ofwel inktvis) met zo'n gemiddeld gewicht van drie kilo. Uiteraard eet je niet in 1 portie die drie kilo sepia, maar wellicht is de weefseldichtheid wel veel groter in sepia (of een ander weekdier) dan een mossel, waardoor je mogelijk meer microplastic binnen krijgt als consumerende...en het probleem veel groter is, dan het bovenstaande nieuws doet vermoeden?
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Gebruikersavatar
Berichten: 2.455

Re: Mosselvlees bevat microplastic

Het onderzoek is Belgisch, en mosselen zijn een staatszaak hier ;)


Uiteraard gaan andere organismen iets gelijkaardig voorhebben, maar met mosselen ben je hier all over the news.
This is weird as hell. I approve.

Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Re: Mosselvlees bevat microplastic

Het onderzoek roept veel vragen op. Een vraag die mij bezighoudt is hoe microplastics in het weefsel van de mossel terecht komen. En hoe kan het dat die microplastics in de menselijke bloedbaan te vinden zijn? Ik heb altijd gedacht dat de menselijke darmen selectief voedings- en bouwstoffen opnemen, dat wil zeggen relatief kleine stoffen qua afmeting.
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Re: Mosselvlees bevat microplastic

[Toelichting confusie: onderstaande onderzoek naar mosselen en microplastic, is naar mijn indruk gedaan door andere wetenschappers en een ander instituut, dan bovenstaand onderzoek. Omdat beide onderzoeken het zelfde onderwerp behandelen, heb ik ze in hetzelfde topic geplaatst]


Onzichtbare plastic deeltjes in zeewater nadelig voor zeedieren


Plastic nanodeeltjes in zeewater blijken nadelige effecten te kunnen veroorzaken op zeeorganismen. Het gaat om deeltjes die met een grootte van ongeveer dertig miljoenste millimeter met het oog onzichtbaar zijn. Mosselen die worden blootgesteld aan zulke deeltjes blijken minder te eten. Ze groeien dus minder goed.


De aanwezigheid van ‘plastic soep’ in de zeeën en oceanen wordt gezien als een groot probleem. Kleine plastic deeltjes bereiken de zee via afbraak van plastic zwerfafval. Verder is aannemelijk dat plastic deeltjes uit cosmetica en deeltjes die vrijkomen bij het wassen van kleding via het riool in het oppervlaktewater en uiteindelijk in zee terecht komen.

De EU en de Nederlandse overheid onderkennen het probleem en de noodzaak om de aanwezigheid van plastic in zee te monitoren om meer te weten over de huidige en toekomstige concentratie van plastic micro- en nanodeeltjes in het zeemilieu. Er is nog weinig bekend over effecten van plastic nanodeeltjes op het zeeleven. De nu gevonden effecten zeggen nog niet dat plastic in de Noordzee een groot probleem is, maar wel dat vervolgonderzoek van groot belang is, aldus de onderzoekers.

Het onderzoeksteam stelde mosselen bloot aan verschillende concentraties nano-plastic om zo vast te stellen bij welke concentratie een effect optreedt. Hierbij werd ook de hoeveelheid algen - het normale voedsel voor mosselen - gevarieerd. Door de kleine deeltjes een kleur te geven en ze te meten met dynamic light scattering, kon de concentratie plastic nanodeeltjes waarbij een effect optreedt worden vastgesteld.

Het team laat in zijn publicatie zien dat ook de mate van samenklontering van de kleine plastic deeltjes erg belangrijk is voor het begrijpen van de opname en de effecten op mariene organismen. "Het betekent dat effecten niet makkelijk te voorspellen zijn omdat de biologische beschikbaarheid van de kleine deeltjes enorm kan verschillen tussen organismen, maar ook door variaties in de waterkwaliteit''.


Wetenschappelijk publicatie

Wegner, A., E. Besseling, E.M. Foekema, P. Kamermans, A.A. Koelmans:Effects of Nanopolystyrene on the Feeding Behaviour of the Blue Mussel (Mytilus edulis L.).


Bron:

Universiteit Wageningen
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Reageer