Zonnecel met spinazie

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 2.455

Zonnecel met spinazie

Een zonnecel met een slimme combinatie van gedopeerd silicium en een fotosynthese-eiwit uit spinazie levert 850 microampère per cm2 bij 0.3 Volt. Dat is bijna 2,5 keer zoveel als het de tot nu toe beste biohybride cel.


In het nieuwe ontwerp ligt een dun laagje van het eiwitcomplex PSI (photosystem I) op silicium dat verrijkt is met elektronacceptoren (p-dopering). Silicium en PSI vormen een goede combinatie omdat de valentie en geleidingsvoltages dicht bij elkaar in de buurt liggen.


De nieuwe zonnecel werd geoptimaliseerd door te experimenteren met de dikte van de eiwitlaag en de soort dopering van het silicium. De in Advanced Materials gepresenteerde combinatie levert maar liefst 1000 keer meer stroom dan combinaties van PSI en andere metalen. Het interdisciplinaire team van de Amerikaanse Vanderbilt University dat de zonnecel ontwikkelde, denkt binnen drie jaar in het bereik van conventionelere zonneceltechnologieën te kunnen komen.


Lees verder


Zoals te zien op C2W


Publicatie:

LeBlanc, G. et al. Adv. Mater. 2012, DOI: 10.1002/adma.201202794
This is weird as hell. I approve.

Gebruikersavatar
Berichten: 7.224

Re: Zonnecel met spinazie

850 microAmpere per cm2 bij 0.3 volt. Dat is 2,5 watt/m2, oftewel een nulrendement van 0,25%. En dat is dan het celrendement, niet het paneelrendement. Die zijn er nog lang niet.
If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants.-- Isaac Newton

Berichten: 12.262

Re: Zonnecel met spinazie

^^ wat dat betreft kun je beter spinazie planten en het bijstoken in een kolencentrale :D
Victory through technology

Reageer