Springen naar inhoud

- - - - -

Superflexibele gel ontdekt


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Mako

    Mako


  • >1k berichten
  • 1146 berichten
  • VIP

Geplaatst op 08 september 2012 - 20:16

Superflexibele gel ontdekt
Geplaatste afbeelding
Tijdens het stretchen (roze cirkel) ‘ritsen’ de calciumionen (rood) crosslinks in het alginaat open waardoor de energie over een groot gebied verspreid wordt en de polyacrylamidecrosslinks (groene vierkantjes) intact blijven. De blauwe driehoekjes stellen crosslinks tussen beide polymeren voor. (Copyright: Nature)

Een nieuwe gel rekt op tot wel 21 keer zijn lengte en veert daarna zonder problemen terug. Aangezien de nieuwe gel flexibel en stevig is, komt het vervangen van beschadigd kraakbeen in menselijke aanhechtingen een stuk dichterbij. Volgens de Harvard onderzoekers is de nieuwe gel maar liefst 10 keer zo sterk als normaal kraakbeen.

Een combinatie van twee op zichzelf slappe hydrogels, leverde de superflexibele gel op, schrijven de onderzoekers in Nature. Zo’n hydrogel is een polymeernetwerk dat tot wel 90% water bevat. In dit geval is de hydrogel een combinatie van polyacrylamide en calciumalginaat.

Polyacrylamide (bekend van eiwit gels en zachte contactlenzen) en alginaat (een uit zeewier afkomstig polysaccharide) zijn op zichzelf slap en breekbaar, de onderzoekers vergelijken het met drilpudding. Zo kan een gel van alginaat alleen tot maximaal 1,2 keer zijn eigen lengte opgerekt worden.

...

http://www.youtube.com/watch?v=ymG1sqQ30ug&feature=player_embedded

Lees hier het volledige artikel.
Bron
A word of encouragement during a failure is worth more than an hour of praise after success.
I hear, I know. I see, I remember. I do, I understand -Confucius-

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures