Springen naar inhoud

- - - - -

Plant roept om hulp als een aanval wordt verwacht


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 09 september 2012 - 10:50

Als een plaaginsect eieren legt op een plant, maakt de plant geuren aan die andere insecten aantrekken of afstoten. Dit mechanisme zet de plant in om zich te ontdoen van de plaag voordat die schadelijk wordt.

De onderzoekers hebben getest hoe sluipwespen en ei-leggende koolwitjevrouwtjes reageren op geuren. Sluipwespen zijn de natuurlijke vijanden van het grote koolwitje (een plaag in kool). Zwarte mosterdplanten, lid van de koolfamilie, stoten deze geuren uit wanneer de eitjes op de plant worden gelegd tijdens de eerste fase van een aanval van planteneters. Het team toonde aan dat de plant zeer specifieke chemische en structurele veranderingen ondergaat, zodra een koolwitje haar eitjes legt. Deze veranderingen kunnen de ei-leggende koolwitjes afstoten en tegelijk sluipwespen, die op vlindereitje of vlinderrupsen parasiteren, aantrekken. Echter, eitjes van een minder veelvoorkomend plaaginsect, de koolmot, brengen dergelijke veranderingen in de plant niet teweeg.


Geplaatste afbeelding Geplaatste afbeelding

Foto's: Nina Fatouros (en voor meer mooie insectenfoto's: Bugs in the Picture)Wetenschappelijke publicatie:
Nina E. Fatouros, et al.: Plant Volatiles Induced by Herbivore Egg Deposition Affect Insects of Different Trophic Levels


Bron:
Universiteit Wageningen
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures