Springen naar inhoud

- - - - -

Medicijnpleister met gist als pomp


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Typhoner

    Typhoner


  • >1k berichten
  • 2450 berichten
  • VIP

Geplaatst op 12 september 2012 - 12:06

In de VS is octrooi aangevraagd op een medicijnpleister die zijn inhoud actief de huid in pompt. De lichaamswarmte laat hem letterlijk gisten, meldt meldt Purdue University.

Het grote voordeel zit in het feit dat de pomp geen elektriciteit nodig heeft, zodat onpraktische batterijen overbodig worden. De pleister bevat twee compartimenten, van elkaar gescheiden door een flexibel membraan. Het compartiment dat het dichtst op de huid zit, bevat suiker en bakkersgist. Het medicijn zit in het andere compartiment, dat via kanaaltjes is verbonden met micronaaldjes van zo’n 20 micrometer diameter die pijnloos door de bovenste huidlaag heen prikken.

gistpomp.jpg
Schematische voorstelling van de plijster (bron: Purdue University)

Het idee is dat men zo’n pleister vrij lang in de koelkast kan bewaren. Zolang de gistcellen droog blijven, doen ze niets. Pas vlak voor gebruik wordt een klein beetje water in het gistcompartiment geïnjecteerd. Plakt men vervolgens de pleister op de huid, dan zet de lichaamswarmte de gist aan tot fermentatie van de suiker. Daarbij ontstaat gasvormig CO2, dat de druk in het gistcompartiment doet oplopen. Hierdoor wordt het membraan weggedrukt, en perst het geneesmiddel via de naaldjes door de huid.

Lees verder

Zoals te zien op C2W

Publicaties:
Persbericht Purdue University
Ochoa, M.; Ziaie, B. A fermentation-powered thermopneumatic pump for biomedical applications Lab Chip 2012, DOI: 10.1039/C2LC40620A
This is weird as hell. I approve.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures