Springen naar inhoud

- - - - -

Voedingssupplementen kunnen helpen tegen vorm van autisme


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Typhoner

    Typhoner


  • >1k berichten
  • 2450 berichten
  • VIP

Geplaatst op 12 september 2012 - 12:45

Een zeldzame vorm van autisme met epilepsie is volgens neurowetenschappers mogelijk te behandelen met simpele voedingssupplementen. De oorzaak van deze vorm van autisme ligt bij een verstoorde stofwisseling.

Dieetveranderingen zouden epileptische aanvallen die horen bij een bepaalde vorm van autisme kunnen indammen. Dat concludeerden neurowetenschappers naar aanleiding van voedingsproeven met muizen die lijden aan dezelfde aandoening. Nadat de diertjes een aangepast dieet kregen, onderzochten de wetenschappers of het aantal epileptische aanvallen afnam. De proeven bleken een succes.

De proefdieren hadden een genmutatie die de onderzoekers eerder ontdekten bij enkele patiënten die lijden aan de zeldzame vorm van autisme met epilepsie. Door de afwijking in het gen verloopt de stofwisseling van een groep aminozuren, bekend als BCAA’s, niet als gebruikelijk.

De fout zit in het gen dat codeert voor het enzym BCKD-kinase. Zonder dit enzym (voluit branched chain ketoacid dehydrogenase kinase) worden de aminozuren leucine, isoleucine en valine veel sneller afgebroken dan normaal. Deze aminozuren kan het lichaam zelf niet aanmaken; ze maken deel uit van de voeding. De mutatie werd ontdekt door het genoom te screenen van zes autistische kinderen uit drie families in het Midden-Oosten. In alle gevallen waren de ouders neef en nicht, wat de kans sterk vergroot dat de kinderen zo’n mutatie van twee kanten meekrijgen.

Een aangepast dieet met extra hoeveelheden van de bewuste aminozuren blijkt te helpen. Bij de proefmuizen waren de symptomen inderdaad binnen een week weg. Bij de kinderen was het effect minder duidelijk: volgens de ouders knapten ze er van op, maar dat kan verbeelding zijn geweest. Er zal worden gezocht naar meer patiënten om een echte klinische test uit te kunnen voeren.


Zoals te zien op nwtonline en C2W

Publicatie:
Novarino, G. et al. Mutations in BCKD-kinase Lead to a Potentially Treatable Form of Autism with Epilepsy Science 2012, DOI: 10.1126/science.1224631
This is weird as hell. I approve.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures