Springen naar inhoud

- - - - -

Belangrijke vinding in het onderzoek naar erfelijke ziekten van het perifeer zenuwstelsel


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Typhoner

    Typhoner


  • >1k berichten
  • 2450 berichten
  • VIP

Geplaatst op 19 september 2012 - 13:43

​Perifere neuropathieën zijn een groep van vaak voorkomende erfelijke aandoeningen van het perifeer zenuwstelsel. De aandoeningen vertonen uiteenlopende ziektebeelden en worden veroorzaakt door mutaties in verschillende genen. Antwerpse onderzoekers (VIB/ Universiteit Antwerpen) hebben voor de eerste maal aangetoond dat mutaties in het HINT1-gen aan de basis liggen van een zeer ongewoon type van perifere neuropathie.

Erfelijke ziekten van het perifeer zenuwstelsel treffen 1 op 2.500 mensen. De meest frequent voorkomende aandoening is de ziekte van Charcot-Marie-Tooth (CMT). Deze leidt tot gangmoeilijkheden door het optreden van zwakte en volumeverlies van de onderbeenspieren; in een later stadium treedt meestal ook een zwakte op in de handen. Men onderscheidt op basis van klinische en elektrofysiologische kenmerken verschillende types van perifere zenuwaandoeningen, maar vaak blijft het moeilijk om de moleculair genetische oorzaak te duiden. Veel genen die betrokken zijn bij deze aandoeningen zijn overigens nog niet geïdentificeerd.

De VIB-onderzoekers onderzochten 33 CMT-families. Hun studie resulteerde in de identificatie van acht verschillende mutaties in het gen dat instaat voor de aanmaak van het “histidine triad nucleotide binding proteïne 1” (HINT1). Hierbij valt op dat de CMT-patiënten met mutaties in dit gen een “myotonie” vertonen als zeer ongewoon bijkomend kenmerk. Myotonie uit zich als een vertraagde ontspanning van de spieren na een krachtige inspanning. Waarschijnlijk ligt een overprikkelbaarheid van de zenuw of de spier aan de basis van dit fenomeen. Alle HINT1 families vertonen een “recessieve” overerving. Dit houdt in dat de aandoening altijd maar in één generatie voorkomt en de ouders van deze patiënten zelf geen symptomen vertonen.

Dit onderzoek draagt bij tot de ontwikkeling van een betere diagnostiek van perifere neuropathieën en syndromen die gepaard gaan met myotonie. Het onderzoek toont aan dat het HINT1 eiwit een belangrijke rol speelt bij de werking van het perifeer zenuwstelsel. Helaas is het momenteel nog onduidelijk hoe mutaties in het HINT1-gen perifere zenuwaandoeningen die gepaard gaan met myotonie veroorzaken.

Publicatie:
Zimoń, M. et al Loss-of-function mutations in HINT1 cause axonal neuropathy with neuromyotonia Nat. Genet. 2012, DOI: 10.1038/ng.2406
This is weird as hell. I approve.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures