Afzonderlijke chemische bindingen in beeld gebracht

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 2.455

Afzonderlijke chemische bindingen in beeld gebracht

Met Atomic Force Microscopy kan men niet alleen moleculen bekijken, maar nu ook hun bindingen bestuderen. Onderzoekers van IBM schreven dat vorige week in Science.


Bindingen in polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAKs) verschillen slechts subtiel van elkaar. Als je die verschillen kunt detecteren, geeft dat inzicht in de aromaticiteit en reactiviteit van deze moleculen.


De onderzoekers bestudeerden met AFM de sterkte van afzonderlijke bindingen in dit type moleculen, die gerelateerd is aan bindingslengte en verschillende moleculaire eigenschappen. Zij gebruikten een atoomkrachtmicroscoop met op het uiteinde van de naald een enkel CO-molecuul. Dit CO-uiteinde is ideaal om erachter te komen hoe een molecuul, inclusief de bindingen, er uitziet. Met de punt kan men zelfs het verschil zien tussen bindingen die slechts 3 picometer van elkaar verschillen.

AFM-binding.jpg
AFM-binding.jpg (64.8 KiB) 251 keer bekeken
A: Model van één van de bestudeerde moleculen. B en C: resultaten van de AFM-meting (relatieve Pauli-repulsie) en D: aldus bepaalde elektronendichtheid. (Bron: onderstaande publicatie)


De CO-punt registreert de lengte en de elektronendichtheid van de chemische bindingen. In een sterke binding is de elektronendichtheid hoger en dat leidt tot een sterkere Pauli-repulsie van de punt. De microscoop meet die repulsie en laat een hogere bindingsorde zien als een extra heldere binding. In principe is de sterkte van bindingen bestuderen aan de hand van de elektronendichtheid niets nieuws: de elektronendichtheid in moleculen kan tegenwoordig routinematig worden bepaald met röntgendiffractie aan éénkristallen. Het verschil met de nieuwe methode is dat bij röntgendiffractie slechts een gemiddeld beeld wordt verkregen, uitgemiddeld over alle moleculen in het bestudeerde kristal. Bij AFM wordt slechts één molecule tegelijk gemeten.


Naar C2W, zie ook daar om verder te lezen.


Publicatie:

Gross, L. et al. Bond-Order Discrimination by Atomic Force Microscopy Science 2012, 337, 1326-1329, DOI: 10.1126/science.1225621
This is weird as hell. I approve.

Gebruikersavatar
Berichten: 2.455

Re: Afzonderlijke chemische bindingen in beeld gebracht

In het C2W-artikel en het originele artikel spreekt men van bindingsordes meten. Hoewel voor die aanduiding een lans te breken is, zou er dan wel een kadering van dat begrip moeten worden bijgevoegd. (en daarmee bedoel ik niet het concept "bindingsorde" zoals dat in een introductiecursus algemene chemie wordt uitgelegd, maar vertrekkend van de elektronendichtheid, zoals men hier ook doet.)


Als daar interesse voor is, wil ik wel iets proberen te schrijven hierover.
This is weird as hell. I approve.

Reageer