[scheikunde] Titratie Azijn scheikunde
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 4
Titratie Azijn scheikunde
Hallo,
We hebben op school een proef gedaan waarbij wij doormiddel van titratie moesten kijken/bewijzen dat azijn aan de waren wet voldoet. De voowaarde van de warenwet was dat er 4 gram azijnzuur in 100cm3 moest zitten.
Nu is mijn vraag klopt mijn berekening?
gram x molariteit= mol? (mensen uit de klas beweren stellig dat het molaire massa is, wat mij sterk lijkt.)
We hebben deze proef in triplo uitgevoerd.
Molariteit NaOH- = 0,1031 M
De azijn is 5 x verdunt
-------------------------------------------
We hebben in een bekerglas 5 druppels fenolftaleien en gemiddeld 17 mL zuur gedaan.
Hierna zijn we opzoek gegaan naar het omslag punt. Als we het omslag punt hadden gevonden hebben we gewogen hoeveel van de stof we nog over hadden in ons spuitje.
Hier volgen onze resultaten.
eerste cijfers zijn voor, tweede na en de derde het verschil.
Zuur Base
18.03 ; 22.25
9.71 ; 8.14
8.32 ; 14.11
-------------------
15.97 ; 17.80
11.32 ; 9.96
4.65 ; 7.84
-------------------
16.03 ; 17.83
11.17 ; 9.43
4.86 ; 8.40
-------------------
Hier volgt onze berekening
------------------------------------
8.32*m=14.11*0.1031
m= 0.175
4.65*m=7.84*0.1031
m=0.174
4.86*m=8.40*0.1031
m=0.178
(0.175+0.174+0.178)/3=0.176
omdat hij 5x verdunt is doen we dat keer 5
0.176*5=0.878
Dat keer de Molaire massa van ethaanzuur(azijn)
60.05*0.878=52.7 gram per L
Volgens de waren wet moet er 4 gram per 100cm3 aanwezig zijn, dit is gelijk aan 40 gram per Liter.
De azijn voldoet dus aan de warenwet.
We hebben op school een proef gedaan waarbij wij doormiddel van titratie moesten kijken/bewijzen dat azijn aan de waren wet voldoet. De voowaarde van de warenwet was dat er 4 gram azijnzuur in 100cm3 moest zitten.
Nu is mijn vraag klopt mijn berekening?
gram x molariteit= mol? (mensen uit de klas beweren stellig dat het molaire massa is, wat mij sterk lijkt.)
We hebben deze proef in triplo uitgevoerd.
Molariteit NaOH- = 0,1031 M
De azijn is 5 x verdunt
-------------------------------------------
We hebben in een bekerglas 5 druppels fenolftaleien en gemiddeld 17 mL zuur gedaan.
Hierna zijn we opzoek gegaan naar het omslag punt. Als we het omslag punt hadden gevonden hebben we gewogen hoeveel van de stof we nog over hadden in ons spuitje.
Hier volgen onze resultaten.
eerste cijfers zijn voor, tweede na en de derde het verschil.
Zuur Base
18.03 ; 22.25
9.71 ; 8.14
8.32 ; 14.11
-------------------
15.97 ; 17.80
11.32 ; 9.96
4.65 ; 7.84
-------------------
16.03 ; 17.83
11.17 ; 9.43
4.86 ; 8.40
-------------------
Hier volgt onze berekening
------------------------------------
8.32*m=14.11*0.1031
m= 0.175
4.65*m=7.84*0.1031
m=0.174
4.86*m=8.40*0.1031
m=0.178
(0.175+0.174+0.178)/3=0.176
omdat hij 5x verdunt is doen we dat keer 5
0.176*5=0.878
Dat keer de Molaire massa van ethaanzuur(azijn)
60.05*0.878=52.7 gram per L
Volgens de waren wet moet er 4 gram per 100cm3 aanwezig zijn, dit is gelijk aan 40 gram per Liter.
De azijn voldoet dus aan de warenwet.
-
- Berichten: 244
Re: Titratie Azijn scheikunde
Je notatie van je resultaten is lastig te volgen.
Beter zo:
Hoeveelheid zuur getitreerd: x ml
Hoeveelheid base toegevoegd: x ml
Reactievergelijking!!
Wat makkelijker te volgen .
Verder, over je berekening.
Je zegt: 8,32 * m (M! Want molariteit? Hoofdletter!) = 14,11 * 0,1031
En eerder zeg je gemiddeld 17 ml zuur in je bekerglas gedaan. Wat heb je nu gedaan? De 8,32 ml die je in je berekening hebt staan, of de ongeveer 17 ml die je eerder zegt?
Ik gok het die 8,32 aangezien je zegt dat je hebt teruggewogen.
Dan dien je altijd de reactievergelijking nog op te stellen, anders is het gewoon een gok wat je doet. Doe dat ns .
Dan kun je namelijk de reactieverhouding azijnzuur:NaOH vaststellen. Deze is 1 op 1.
Vervolgens doe je het goed. Ik had het zelf trouwens anders gedaan.
1. Berekenen hoeveel NaOH je gebruikt, in mollen! Makkelijk, want je kent de M van je NaOH en het volume toegevoegd.
2. Aan de hand van je reactievergelijking berekenen op basis van antwoord op vraag 1 met hoeveel zuur hiermee gereageerd heeft. Dit is natuurlijk nog steeds in mollen.
3. Omrekenen naar het aantal grammen azijnzuur dat je hebt laten reageren.
4. Terugrekenen naar het eindvolume, verdunningsfactoren enz. wegwerken.
5. Je hebt je antwoord.
Beter zo:
Hoeveelheid zuur getitreerd: x ml
Hoeveelheid base toegevoegd: x ml
Reactievergelijking!!
Wat makkelijker te volgen .
Verder, over je berekening.
Je zegt: 8,32 * m (M! Want molariteit? Hoofdletter!) = 14,11 * 0,1031
En eerder zeg je gemiddeld 17 ml zuur in je bekerglas gedaan. Wat heb je nu gedaan? De 8,32 ml die je in je berekening hebt staan, of de ongeveer 17 ml die je eerder zegt?
Ik gok het die 8,32 aangezien je zegt dat je hebt teruggewogen.
Dan dien je altijd de reactievergelijking nog op te stellen, anders is het gewoon een gok wat je doet. Doe dat ns .
Dan kun je namelijk de reactieverhouding azijnzuur:NaOH vaststellen. Deze is 1 op 1.
Vervolgens doe je het goed. Ik had het zelf trouwens anders gedaan.
1. Berekenen hoeveel NaOH je gebruikt, in mollen! Makkelijk, want je kent de M van je NaOH en het volume toegevoegd.
2. Aan de hand van je reactievergelijking berekenen op basis van antwoord op vraag 1 met hoeveel zuur hiermee gereageerd heeft. Dit is natuurlijk nog steeds in mollen.
3. Omrekenen naar het aantal grammen azijnzuur dat je hebt laten reageren.
4. Terugrekenen naar het eindvolume, verdunningsfactoren enz. wegwerken.
5. Je hebt je antwoord.
-
- Berichten: 4
- Berichten: 11.177
Re: Titratie Azijn scheikunde
Je zou overigens beter meteen met eenheden werken: gram x molariteit = g * mol/l = g.mol/l ≠ mol ≠ g/mol
Zie je wat ik hier doe? Simpele algebra waarbij ik de onderdelen van de eenheden als variabelen gebruik, net zoals je dat met de letters x en y doet
Zie je wat ik hier doe? Simpele algebra waarbij ik de onderdelen van de eenheden als variabelen gebruik, net zoals je dat met de letters x en y doet