constructie onderhevig aan wisselende zijdelingse krachten

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Berichten: 3

constructie onderhevig aan wisselende zijdelingse krachten

Ik wil een schommel maken in de tuin, maar dan wel zo strak mogelijk. Dwz met vierkante houten balken in de vorm van een omgekeerde U en geen schuine schoren.

Zie figuur in de bijlage.

Vraag is hoe ik er voor kan zorgen dat de 2 vertikale balken voldoende weerstand kunnen bieden aan het geschommel, er van uitgaande dat er maximaal 2 personen van 70 kg schommelen.

- wat is de vereiste dikte van de palen?

- kunnen deze uit geïmpregneerd tuinhout bestaan?

- hoe diep moeten de palen in de grond?

- hoeveel verankering is er nodig en wat is best, zodat de palen na verloop van tijd niet los komen te zitten en gaan wiebelen ==> stabilisé of beton of ... ?

Wie kan dit berekenen (uiteraard rekening houden met het economisch aspect)?
Bijlagen
sml.jpg
sml.jpg (22.33 KiB) 410 keer bekeken

Gebruikersavatar
Berichten: 6.905

Re: constructie onderhevig aan wisselende zijdelingse krachten

Je kan eenvoudig de kracht bepalen die elke persoon door schommelen zal uitvoeren op de balk. Neem bijvoorbeeld een persoon van 100 kg met een veiligheid van 1,5. Dan zou je ook nog een dynamische factor moeten toepassen.

Combinatie geeft een horizontale kracht(en) bovenaan op de paal. Je zou dan op die manier de diepte kunnen bepalen. (Methode van blum voor palen).
Het vel van de beer kunnen verkopen vraagt moeite tenzij deze dood voor je neervalt. Die kans is echter klein dus moeten we zelf moeite doen.

Reageer