Springen naar inhoud

- - - - -

Autistische trekken gelinkt aan dwangmatig internetgebruik


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 30 september 2012 - 12:41

Hoe meer autistische trekken iemand vertoont, hoe groter de kans dat hij of zij internet op een dwangmatige manier gebruikt. Dwangmatig internetgebruik kan een negatieve invloed hebben op iemands welzijn, en op het onderhouden van relaties.

Geplaatste afbeelding

De onderzoeker legde aan 195 getrouwde stellen een vragenlijst voor die zowel hun frequentie van internetgebruik mat als de mate waarin dat internetgebruik compulsief is. Internetgebruik wordt compulsief als de gebruiker niet meer in staat is zijn of haar online activiteit in de hand te houden. Aan de hand van achttien stellingen, zoals 'Nummerborden en andere reeksen met informatie trekken mijn aandacht' en 'Ik doe dingen graag altijd weer op dezelfde manier' stelde de onderzoeker daarnaast de mate van autistische eigenschappen bij de respondenten vast. Personen die hierop hoog scoorden, bleken vaker internet op een dwangmatige manier te gebruiken dan personen die weinig tot geen autistische eigenschappen vertoonden. Ze zaten niet zozeer meer uren op internet, maar de aard van het internetgebruik was bij de personen met meer autistische trekken wel vaker problematisch. Voorbeelden van compulsief internetgebruik zijn: blijven internetten terwijl het je bedoeling was ermee te stoppen, internetgebruik dat resulteert in conflicten met anderen en onrust wanneer het onmogelijk is het net op te gaan.

Verschil tussen man en vrouw
Een jaar later kregen de respondenten nogmaals dezelfde vragenlijsten voorgelegd, om verschillen door de tijd heen te kunnen meten. Mannen scoorden op beide momenten hoger dan vrouwen op dwangmatig internetgedrag. Vrouwen met autistische trekken die een jaar eerder nog weinig compulsief internetgebruik vertoonden, vertoonden een jaar later ineens een hoger niveau daarvan. 'Mogelijk werken autistische trekken vooral bij beginnend compulsief internetgedrag als stimulerende factor,' geeft de onderzoeker als verklaring hiervoor. 'Zodra de mate van dwangmatig internetgedrag een bepaald niveau overstijgt, kan het zijn dat die trekken geen belangrijke rol meer spelen.'

Niet alleen maar positief
Tot nu toe werd aangenomen dat internetgebruik vooral een positieve uitwerking heeft op personen met autistische eigenschappen. Het stelt hen in de gelegenheid om in een veilige en gestructureerde omgeving zonder veel afleiding met anderen te communiceren. De onderzoeker waarschuwt dat het belangrijk is om het internetgebruik van personen met veel autistische eigenschappen te monitoren om te voorkomen dat het gebruik hun contact met de offline wereld schaadt.


Wetenschappelijke publicatie:
Catrin Finkenauer, et al.: Examining the Link Between Autistic Traits
and Compulsive Internet Use in a Non-Clinical Sample


Bron:
NWO
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures