Springen naar inhoud

- - - - -

Suikerziekte wordt gekenmerkt door bijzondere darmflora


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 30 september 2012 - 13:04

Of je een verhoogd risico loopt op het ontwikkelen van diabetes type 2, kan in de toekomst misschien afgeleid worden uit de samenstelling van je darmflora. Dat blijkt uit nieuw metagenomics onderzoek. Metagenomics is de studie van het genetisch materiaal van complete ecosystemen, in dit geval de darm van de mens.

Geplaatste afbeelding

Diabetes type 2
Diabetes een ongeneeslijke stofwisselingsziekte waarbij het lichaam onvoldoende energie uit suikers kan halen. Vooral diabetes type 2 is de laatste jaren een alarmerend wereldwijd probleem geworden. Er is een enorme stijging van het aantal diabetes type 2 patiënten, zelfs op jongere leeftijd. Zowel erfelijke factoren als omgevingsfactoren spelen een rol bij het ontwikkelen van de ziekte. Tot nu toe focusten wetenschappers zich voornamelijk op het identificeren van genetische merkers bij de mens zelf. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat ook andere factoren zoals de darmbacteriën een rol spelen bij het ontwikkelen van diabetes type 2.

Metagenomics
Om het effect van de darmflora op onze gezondheid te achterhalen, zijn de laatste jaren wereldwijd enorme inspanningen geleverd. Om de biljoenen bacteriën in en op ons lichaam (het menselijke microbioom) in kaart te brengen, wordt tegenwoordig de genetische informatie van alle bacteriën samen onderzocht (metagenomics). Een recente metagenomics-studie, toont aan dat mensen onderverdeeld kunnen worden in 3 groepen op basis van de bacteriën in hun dikke darm, de zogenaamde enterotypes.

Geplaatste afbeelding

Studie darmflora diabetes type 2 patiënten
In de huidige studie identifieren de onderzoekers bepaalde bacteriegenen als merkers voor diabetes type 2. Daarvoor onderzochten zij darmstalen van 345 Chinese patiënten met diabetes type 2.
Dit onderzoek geeft aan welke de typische kenmerken zijn van de darmflora van diabetes type 2 patiënten. “Het is een typische flora voor iemand met een milde vorm van darmontsteking”. “Nu is het belangrijk om ook in de Westerse bevolking te gaan kijken of deze merkers even voorspellend kunnen zijn – dan ligt de weg naar vroege diagnostische tests open”. Bovendien kan deze microbioomstudie ook als voorbeeld dienen voor toekomstig onderzoek naar merkers van andere aandoeningen.


Wetenschappelijke publicatie:
Junjie Qin, et al.: A metagenome-wide association study of gut microbiota in type 2 diabetes


Bron:
VIB
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures