Springen naar inhoud

- - - - -

Mannentaal en vrouwenpraat: over verschillen in spreekstijl


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3134 berichten
  • VIP

Geplaatst op 07 oktober 2012 - 13:17

Mannen en vrouwen praten verschillend: ze hebben een andere spreekstijl en gebruiken andere woorden. Dit is ontdekt met behulp van een uitgebreide corpusstudie.

Geplaatste afbeelding
Een corpus is een grote verzameling van geschreven of gesproken tekst. De wetenschapper onderzocht met het Corpus Gesproken Nederlands de effecten van sociale achtergrond (leeftijd, geslacht, opleiding) op woordkeuze. Vrouwen blijken over het algemeen een betrokken spreekstijl hebben, met relatief veel werkwoorden en veelvoorkomende woorden. Mannen praten daarentegen informatiever en gebruiken meer zelfstandige naamwoorden en unieke woorden.
Naast het effect van geslacht werden effecten voor leeftijd en opleidingsniveau gevonden. Hoogopgeleide, oudere mannen spreken bijvoorbeeld het meest informatief.

Geplaatste afbeelding

Voorbeeld 1: Meest gebruikte woorden
De onderzoeker bekeek de tachtig meest gebruikte woorden en vergeleek daarbij Nederlandse hoogopgeleide mannen en vrouwen. Geconcludeerd kon worden dat mannen de woorden je en d'r vaker gebruiken en vrouwen de woorden ik en hij. Mannen zeggen vaak uh en uhm, vrouwen juist oh. Ook zeggen mannen over het algemeen vaker ja en nee en gebruiken ze meer lidwoorden. Dit hangt samen met het feit dat ze meer zelfstandige naamwoorden gebruiken.

Geplaatste afbeelding

Voorbeeld 2: Woorden op -lijk
Daarnaast bekeek de onderzoeker in dezelfde groep welke 32 woorden eindigend op ‘-lijk' het meest gebruikt worden en door wie. Mannen nemen het vaakst tamelijk, onmiddellijk en ongelofelijk, feitelijk en duidelijk in de mond. Vrouwen gebruiken dadelijk, vriendelijk en lelijk, vrolijk, eindelijk en verschrikkelijk het meest.


Lees meer:
Samenvatting in het Nederlands van het onderzoek


Wetenschappelijke publicatie:
Karen Keune: Explaining register and sociolinguistic variation in the lexicon: Corpus studies on Dutch

Bron:
Rijksuniversiteit Groningen
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures