Springen naar inhoud

Kelo´dvorming


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Cura

  Cura


 • >1k berichten
 • 2966 berichten
 • VIP

Geplaatst op 09 oktober 2012 - 21:18

Bij gepigmenteerde mensen is de kans groter dat er keloïdvorming zal optreden, ten opzichte van blanke mensen. Het boek 'Klinische traumatologie' (door H.J.Th.M. Haarman) geeft aan dat er predilectieplaatsen voor keloïdvorming zijn, namelijk: de huid ter hoogte van het sternum, de kaakrand, de lies en m. deltoideus.

Het boek 'Anatomie en fysiologie: een inleiding' (door F.H. Martini,E.F. Bartholomew) geeft dan weer aan dat de predilectieplaatsen het bovenste gedeelte van de rug, borst en oorlellen vormen.

Nu vraag ik me af waarom juist die plekken gevoeliger zijn dan andere plekken op het lichaam. Ik zat te denken aan de dikte van de huid, maar dan zou je denken dat de huid rond de ogen (of eigenlijk het hele gelaat) en genitaliën ook erg gevoelig is voor keloïdvorming...

Mocht het inderdaad aan de dikte van de huid liggen dan vraag ik me ook af wat het mechanisme daarachter is. Bij de normale wondgenezing is het juist zo, dat de kans op een zichtbaar litteken groter is naarmate de huid strakker gespannen is (jongere mensen) en de wond dieper was (waarbij granulatieweefsel aan te pas moest komen voor het dichter van de wond).

Ik zou dan dus juist denken dat bij de plekken waar de huid minder dik is, de wond minder diep kan gaan -> de kans op keloïd juist kleiner is dan op plekken waar de huid dikker is...
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

anusthesist

  anusthesist


 • >5k berichten
 • 6032 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 10 oktober 2012 - 10:34

Bij de normale wondgenezing is het juist zo, dat de kans op een zichtbaar litteken groter is naarmate de huid strakker gespannen is (jongere mensen).


Dat is inderdaad de hypothese:

http://www.ncbi.nlm....pubmed/22230168
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

#3

Cura

  Cura


 • >1k berichten
 • 2966 berichten
 • VIP

Geplaatst op 10 oktober 2012 - 10:47

Ok! Dan zou ik om twee redenen verwachten dat jongere (negroïde) mensen een grotere kans op keloïdvorming hebben, dan oudere mensen van negroïde afkomst:

- Hogere huidspanning.
- Snellere deling van (huid)cellen.
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures