Springen naar inhoud

- - - - -

Nobelprijs Geneeskunde 2012 naar "herprogrammeerbaarheid" cellen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Typhoner

    Typhoner


  • >1k berichten
  • 2450 berichten
  • VIP

Geplaatst op 10 oktober 2012 - 17:03

De Nobelprijs voor geneeskunde gaat dit jaar naar de Brit Sir John Gurdon en de Japanner Shinya Yamanaka. Zij zijn verantwoordelijk voor de ontdekking dat volwassen menselijke cellen kunnen worden herprogrammeerd tot pluripotente stamcellen.

nobelprijs_geneeskunde.jpg
(Bron: Nobelprize.org)

Gurdon toonde in 1962 aan dat de specialisatie van cellen in principe omkeerbaar is. Dat deed hij door de onrijpe celkern in een eicel van een kikker te vervangen door een celkern die hij uit een volwassen kikkercel had gehaald. De eicel ontwikkelde zich vervolgens tot een normaal kikkervisje, wat bewees dat volwassen DNA nog steeds alle informatie bevatte die daarvoor nodig was. Tegenwoordig een open deur, maar anno 1962 was dat nog helemaal niet zo vanzelfsprekend.

Yamanaka liet in 2006 als eerste zien dat je voor dit proces geen kernen hoeft te transplanteren. Door cellen uit volwassen muizen te bewerken met een cocktail van groeifactoren, wist hij die ook te herprogrammeren tot iets dat niet of nauwelijks was te onderscheiden van pluripotente embryonale stamcellen.

Verder lezen:
C2W
Officiële pagina op Nobelprize.org (met o.m. interviews)
Uitgebreidere uitleg over het onderwerp van Nobelprize.org (PDF)

Veranderd door Typhoner, 10 oktober 2012 - 17:36

This is weird as hell. I approve.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures