Springen naar inhoud

- - - - -

Meteoriet brengt stukje van de atmosfeer van Mars op aarde


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Mako

    Mako


  • >1k berichten
  • 1146 berichten
  • VIP

Geplaatst op 13 oktober 2012 - 13:43

Meteoriet brengt stukje van de atmosfeer van Mars op aarde

Geplaatste afbeelding

Veertien maanden geleden landde in de woestijn van Marokko een meteoriet. De steen was afkomstig van Mars en vertelt wetenschappers nu veel meer over de planeet en de unieke atmosfeer die daaromheen hangt. In de meteoriet zitten namelijk eigenschappen van die atmosfeer gevangen.


Het verhaal van de meteoriet in kwestie begint zo’n 600 miljoen jaar geleden wanneer deze zich nog gewoon op Mars bevond. Tot een asteroïde op de planeet insloeg en de Marssteen de ruimte in werd geslingerd. “Op het moment dat Mars (door een asteroïde, red.) werd geraakt, schoot er een schokgolf door de meteoriet heen,” vertelt onderzoeker Chris Herd. “Scheuren en spleten in de steen werden door de hitte direct afgesloten en zo kwamen delen van de atmosfeer van Mars in de steen vast te zitten en vormden daar zwarte, glasachtige plekjes.”

Tot zo’n 700.000 tot één miljoen jaar geleden zweefde de steen in de ruimte en in juli 2011 kwam deze in de atmosfeer van de aarde en uiteindelijk in Marokko terecht. Hoewel het niet voor het eerst is dat mensen getuige zijn van het landen van een meteoriet afkomstig van Mars is deze meteoriet toch heel bijzonder. De steen werd namelijk enkele maanden nadat deze in Marokko landde al teruggevonden en is dus amper blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden en erosie.

...

Lees het volledige artikel.
Bron
A word of encouragement during a failure is worth more than an hour of praise after success.
I hear, I know. I see, I remember. I do, I understand -Confucius-

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures