Prooien nemen wraak op hun jeugdvijand

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Prooien nemen wraak op hun jeugdvijand

Blootstelling van jonge prooien aan volwassen roofvijanden resulteert in gedragsverandering in hun latere leven. Nadat deze prooien volwassen zijn geworden, doden ze jonge roofdieren sneller dan prooien die geen eerdere ervaring met roofdieren hebben. Dat blijkt uit onderzoek naar het gedrag van drie mijtensoorten.


Dieren worden veelal ingedeeld in prooien of predators (roofdieren). Er zijn echter veel voorbeelden waarbij de rol van predator en prooi wordt omgedraaid; volwassen prooien vallen dan jonge predators aan, terwijl roofdieren jonge prooien aanvallen, maar volwassen prooien met rust laten.

Wetenschappers bestudeerden drie mijtensoorten en laten zien dat het blootstellen van jonge prooien aan volwassen predators resulteert in gedragsveranderingen later in het leven (als de prooien de ervaring met rovers hadden overleefd). Eenmaal volwassen doodden deze prooien jonge predators sneller dan prooien die geen eerdere ervaring met predators hadden. De aanvallen van de volwassen prooien waren specifiek gericht op predators van de soort waaraan ze eerder waren blootgesteld. Dit suggereert dat de prooien hun vijand herkenden.

De resultaten impliceren dat prooien in staat zijn hun gedrag ten opzichte van predators te veranderen na een jeugdervaring en een verandering van hun ecologische rol.


Bron:

UvA


Wetenschappelijke publicatie:

Yasuyuki Choh, et al.: Predator-prey role reversals, juvenile experience and adult antipredator behaviour
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Reageer