Springen naar inhoud

- - - - -

Planeet met vier zonnen ontdekt


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Typhoner

    Typhoner


  • >1k berichten
  • 2450 berichten
  • VIP

Geplaatst op 17 oktober 2012 - 18:37

Astronomen hebben een planeet ontdekt waar vier ‘zonnen’ aan de hemel staan. Daarmee is het de eerste planeet waarvan bekend is dat hij door meer dan twee sterren wordt vergezeld.

De planeet beweegt in een baan om een dubbelster – twee sterren die om elkaar heen draaien. Een stuk verder, buiten de planeetbaan, staat nog een tweetal sterren. Ook hun zwaartekracht beïnvloedt de planeetbaan. Het geheel van vier sterren en de planeet wordt door de onderlinge zwaartekracht bijeen gehouden.

De afstand van de planeet tot de dubbelster waar hij omheen draait is bijna 95 miljoen kilometer. Het tweede paar sterren staat een stukje verder weg: zo’n 150 miljard kilometer. Toch is dit voor astronomische begrippen een schijntje. Om dit te illustreren kunnen we kijken naar ons eigen zonnestelsel. De zon – onze dichtstbijzijnde ster – is 150 miljoen kilometer van ons verwijderd. We kennen echter geen nabije buursterren. De eerstvolgende ster staat maar liefst 270.000 keer zo ver weg als de zon. In het geval van de recent ontdekte planeet is dit anders. De 150 miljard kilometer tussen de planeet en de twee buursterren is slechts 1000 keer de afstand tussen onze aarde en de zon.

Iemand die vanaf de ontdekte planeet naar de hemel tuurt, krijgt dan ook een spectaculair uitzicht op vier ‘zonnen’ aan de hemel. Daarmee lijkt de planeet regelrecht uit een sci-fi-verhaal te komen. De beroemde schrijver Isaac Asimov schreef al in 1941 over de planeet Lagash, waar zes zonnen aan de hemel schitterden. Lagash kende geen donkere nachten, maar of dit ook geldt voor de recent ontdekte planeet is maar de vraag.

Lees verder

Zoals te zien op nwtonline
This is weird as hell. I approve.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures