Springen naar inhoud

quantum eraser experiment in 'The fabric of the cosmos'


 • Log in om te kunnen reageren

#1


 • Gast

Geplaatst op 10 mei 2004 - 19:22

Ik las net 'The Fabric of the Cosmos', over het experiment 'Shaping the past' (blz 194 ev). Daarin wordt verteld dat als je het experiment zo opzet, mbv 'idler' fotonen, zodat je bij registratie ervan geen pad-informatie kan achterhalen, er een interferentiepatroon ontstaat. Echter door de 'idler' fotonen lang na het experiment op te vangen, kun je de set-up nog veranderen (van het wel of niet verkrijgen van pad-info). Nu, voor degenen die het boek hebben gelezen, stel dat je beam-splitters a&b vervangt door spiegels (fig blz 196), zodat je alle 'idlers' opvangt in detectors 2&3, dan kun je lang nadat het patroon op het scherm is gevormd nog besluiten om beamsplitter c al dan niet te plaatsen, wat het effect heeft van het behouden of vernietigen van padinfo. Dan kan dit toch absoluut geen effect hebben op het gemeten patroon?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Stefan

  Stefan


 • >100 berichten
 • 123 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 mei 2004 - 14:53

Hee Jorun, ik ben dat boek nu ook aan het lezen maar ik ben pas bij pagina 120. Ik heb even vooruitgebladerd naar het stukje over die Idler fotonen. Klinkt freaky. Wel weet ik inmiddels dat de quantum-wereld heel vreemd is: niet-lokaal. Als je twee iets op positie A meet kan dat meteen invloed hebben op iets op positie B, terwijl die twee ver weg van elkaar zijn. (EPR; spooky action at a distance) Maar als ik die idler-fotonen beter begrijp laat ik het weten..

#3

DePurpereWolf

  DePurpereWolf


 • >5k berichten
 • 9240 berichten
 • VIP

Geplaatst op 13 mei 2004 - 20:09

"Mag ik ook meespelen?"

Kun je niet gewoon die proef uitleggen? Nou moet ik, verdomme, het boek kopen om er achter te komen waar het over gaat.

Of mischien even op internet naar die proef zoeken. :shock:

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures