Springen naar inhoud

- - - - -

Hersencel wordt stamcel (vanzelf)


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Mako

    Mako


  • >1k berichten
  • 1146 berichten
  • VIP

Geplaatst op 20 oktober 2012 - 15:02

Hersencel wordt stamcel (vanzelf)

Mogelijke verklaring voor hardnekkigheid van hersentumoren.


Hersentumoren ontstaan niet alleen uit stamcellen maar ook uit uitgerijpte hersencellen die door een genetische storing zijn gededifferentieerd. Dat verklaart waarom ze na verwijdering zo vaak terugkomen, suggereren Amerikaanse onderzoekers op de website van Science.

De publicatie laat zich lezen als een verrassend vervolg op de vorige week toegekende Nobelprijs voor geneeskunde. Shinya Yamanaka won die prijs met de ontdekking dat je volwassen cellen kunt herprogrammeren tot stamcel, door een handvol genen kunstmatig aan te zetten. Dat dit dedifferentiatieproces ook spontaan kan optreden, met desastreuze gevolgen, is nieuw - al was het achteraf misschien wel te verwachten.

Dinorah Friedmann-Morvinski en Inder Verma, van het Salk Institute in Californië, zijn er min of meer toevallig achtergekomen. Ze werken al een paar jaar aan een ‘muismodel’ voor glioblastoma multiforme: de meest voorkomende, zeer agressieve vorm van hersentumoren. Bekend is dat in zo’n tumor vaak de genen NF1 en p53 tegelijk zijn gemuteerd. De onderzoekers proberen dat na te bootsen door een lentivirus in te spuiten, verrijkt met RNA-fragmenten die deze twee genen uitschakelen.

...

Lees hier het volledige artikel.
Bron
A word of encouragement during a failure is worth more than an hour of praise after success.
I hear, I know. I see, I remember. I do, I understand -Confucius-

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures