Springen naar inhoud

- - - - -

Algen in Japans meer zorgen voor nog nauwkeurigere C14-datering


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Mako

    Mako


  • >1k berichten
  • 1146 berichten
  • VIP

Geplaatst op 20 oktober 2012 - 15:07

Algen in Japans meer zorgen voor nog nauwkeurigere C14-datering

Geplaatste afbeelding

Wetenschappers hebben een nieuwe methode gevonden waarmee nog nauwkeurig kan worden gemeten hoe oud bepaalde materialen zijn. De nieuwe methode kan helpen bij bijvoorbeeld archeologische opgravingen.


Om te weten hoe oud bepaalde materialen zijn, wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde koolstof 14-methode. Er bestaat een koolstof-12 en een koolstof-14, twee isotopen die voorkomen in alle levende organismen op aarde. Planten krijgen koolstof-14 binnen door de zon, mensen en dieren via hun voedsel. Wanneer een organisme dood gaat, stopt het met het opnemen van koolstof-14. Beide koolstoffen blijven dan over, maar de radioactiviteit die te vinden is in koolstof-14 neemt heel langzaam af – met iedere 5730 jaar wordt het gehalveerd. De hoeveelheid koolstof-12 blijft echter hetzelfde, ook in het dode organisme. Door de ratio tussen koolstof-12 en koolstof-14 te meten, kan de leeftijd worden bepaald – hoe groter dat verschil, hoe ouder het materiaal.

IJkpunt
Maar om te weten hoeveel koolstof er vroeger in een organisme zat, moet er worden geijkt. Koolstof-14 komt uit de atmosfeer. Die kan, afhankelijk van de sterkte van het aardmagnetisch veld en van de activiteit van de zon, nogal uiteenlopende hoeveelheden koolstof per jaar produceren. Het ene jaar gaat het dan om meer, het andere om minder. Daarom hebben wetenschappers een soort archief nodig om te bepalen hoeveel koolstof er ooit in de atmosfeer zat. Dat doen ze altijd door naar de jaarringen van bomen te kijken en daarbij de koolstof te meten. Ook kan er om te ijken gekeken worden naar druipsteengrotten, of koraal.

Nieuwe methode in Japans meer
Maar wetenschappers hebben nu een nieuwe methode gevonden om het koolstof te ijken. In een meer in Japan, welteverstaan. Professor Hans van der Plicht van de Rijksuniversiteit Groningen was bij het onderzoek betrokken en legt uit hoe dat in z’n werk gaat. “In het meer komen algen en wieren voor die in het voorjaar groeien, en in het najaar sterven en naar de bodem zakken. Zo ontstaan er op de bodem van het meer kleine laagjes in een heel herkenbaar patroon. Door naar die laagjes te kijken kun je bepalen hoe oud de grond is.” Het concept werkt hetzelfde als jaarringen bij bomen. “Wanneer we vervolgens meten hoeveel koolstof er in de desbetreffende laagjes zit, hebben we een goed ijkpunt.”

...

Lees hier het volledige artikel.
Bron
A word of encouragement during a failure is worth more than an hour of praise after success.
I hear, I know. I see, I remember. I do, I understand -Confucius-

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures