Springen naar inhoud

- - - - -

Eigenwijze elektronen kiezen andere weg dan aangenomen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 21 oktober 2012 - 10:29

Eendimensionaal gedrag geeft verrassend effect
Gouddraadjes zijn zo dun te maken dat elektronen elkaar niet eens meer kunnen passeren. Alsof ze bewegen op een snelweg met slechts één rijstrook, met grote gevolgen voor de doorstroming. Maar welk pad leggen de elektronen nu precies af? Metingen van onderzoekers geven antwoord op deze vraag. Verrassende uitkomst: de elektronen verplaatsen zich niet dóór de draadjes, maar juist in de ‘troggen’ tussen de draden.

De draadjes hebben een doorsnee van niet meer dan een vierkante nanometer (een nanometer is een miljoenste millimeter) en zijn aangebracht op een ondergrond van de halfgeleider germanium. De draden zijn nagenoeg defectvrij en hun onderlinge afstand is slechts 1.6 nanometer. Dit dwingt elektronen tot eendimensionaal gedrag.

Parallel of loodrecht
Recent stelden Duitse onderzoekers in Nature Physics dat de elektronen dit gedrag vertonen parallel aan de gouddraden. Volgens hun onderzoek bevinden de rijbanen zich op de ‘heuvelruggen’ van de gouddraadjes. Japanse onderzoekers wierpen in een reactie tegen dat de elektronen juist loodrecht op de richting van de gouddraden bewegen. Onderzoekers uit de groep Physics of Interfaces and Nanomaterials van prof. Harold Zandvliet besloten de proef op de som te nemen, door een ruimtelijke afbeelding van het geleidingspad van de elektronen te maken. Wat blijkt? De Duitsers krijgen in zoverre gelijk dat de elektronen parallel bewegen aan de draden. Maar het ladingtransport vindt plaats in de ‘troggen’ tussen de draden en niet erbovenop. Het onderzoek werpt daarmee verrassend nieuw licht op het gedrag van ladingdragers op atomaire schaal.

Geplaatste afbeeldingGeplaatste afbeelding

Atomaire opname (17 nanometer bij 15 nanometer) van een rij nanodraden op een germanium oppervlak.


Wetenschappelijke publicatie:
R. Heimbuch, et al.: Origin of the Au/Ge(001) metallic state


Bron:
Universiteit Twente

Veranderd door confusie, 27 oktober 2012 - 09:19

Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures