[scheikunde] Oplosbaarheidsproduct

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1.129

Oplosbaarheidsproduct

Hallo, ik heb een vraagje over een samenvatting in mn chemieboek:

er staat dit:

" in het algemeen is het oplosbaarheidsproduct van een weinig oplosbare ionenverbinding het product van de concentraties van de ionen aanwezig in een verzadigde oplossing: elke concentratie is verheven tot een macht gelijk aan de coefficient van de ionen in het dissociatie evenwicht. "

Wat wordt er met "een weinig oplosbare ionenverbinding" bedoeld? En waarom is het enkel voor een weinig oplosbare ionenverbinding en niet voor een veel oplosbare ionenverbinding?

En is de volgende redenering correct? >>

Ik weet dit: er bestaan zwakke en sterke elektrolyten en de zwakke lossen in beperkte mate op dus bijvoorbeeld als men 5 gram van een zout in 100 liter oplosmiddel toevoegt zal bijvoorbeeld enkel 0,2 gram in ionen splitsen. Dit betekent dat maar een beperkte mate is opgelost: 4% is in ionen de rest valt als neerslag .

Maar een sterke elektrolyt zal volledig of bijna volledig oplossen in ionen. Dus zal van de 5 gram bijvoorbeeld 4,5 gram in de 100 liter oplosmiddel in ionen oplossen. Dit is dus 90%.

De oplosbaarheid van een stof is iets helemaal anders en staat dus helemaal los van de begrippen zwakke en sterke elektrolyt.

Het is niet omdat een stof een zwakke elektrolyt is dat de oplosbaarheid van de stof klein moet zijn.

Een zwakke elektrolyt zal altijd een neerslag hebben ( een sterkte weinig tot geen neerslag) en kan dus een grote oplosbaarheid hebben.

En ook een sterke elektrolyt kan een zeer lage oplosbaarheid hebben.

Hartelijk Bedankt voor de hulp!!

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.722

Re: Oplosbaarheidsproduct

Wat wordt er met "een weinig oplosbare ionenverbinding" bedoeld?
Zouten die slecht oplosbaar zijn, bv CaCO3en AgCl.
En waarom is het enkel voor een weinig oplosbare ionenverbinding en niet voor een veel oplosbare ionenverbinding?
Bij lage ionconcentraties is de K constant maar bij de hoge ionconcentraties is dat niet het geval. Door de hoge zoutconcentratie is er nl. geen sprake meer van een ideale oplossing en daardoor niet zinvol een evenwichtsconstante te bepalen.
En ook een sterke elektrolyt kan een zeer lage oplosbaarheid hebben.
Ja. Zouten zijn opgebouwd uit ionen en daardoor alle sterke electrolyten. Ook bij zouten die slecht oplosbaar zijn draagt immers elk ion dat oplost volledig bij aan de geleidbaarheid.

Dit is overigens bij zuren anders. Zuren zijn moleculaire stoffen die in zuivere vorm niet geleiden.

Maar opgelost in water kunnen ze ioniseren en de oplossing geleidend maken.

Sterke zuren ioniseren volledig en zijn daarmee sterke electrolyten. Zwakke zuren ioniseren maar voor een klein deel en zijn daarmee zwakke electrolyten.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.129

Re: Oplosbaarheidsproduct

Echt bedankt voor de uitleg! :)

Reageer