Taalgebruik eenvoudiger dan gedacht

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Taalgebruik eenvoudiger dan gedacht

Gedurende meer dan vijftig jaar hebben taalwetenschappers aangenomen dat taaluitingen fundamenteel-hiërarchisch zijn opgebouwd uit delen die uit steeds kleinere delen bestaan, vergelijkbaar met de beroemde Russische matroesjka-poppen. Uit onderzoek blijkt echter dat taal simpeler is opgebouwd dan eerder gedacht. Wetenschappers laten zien dat taal grotendeels is gebaseerd op een eenvoudige sequentiële structuur waarbij de taalelementen achter elkaar worden geplaatst, zoals kralen aan een ketting. Het onderzoek van Bod en zijn collega’s heeft belangrijke implicaties voor verschillende taalgerelateerde gebieden. Vanuit evolutionair perspectief kan hun onderzoek bruikbaar zijn bij het dichten van het gat tussen de communicatiesystemen van mensen en niet-menselijke primaten.


Afbeelding

Combining constructions into a sentence by switching between parallel sequential streams. Note that the displayed vertical order of constructions is arbitrary.


Ons taalsysteem groepeert woorden in kleine clusters die vervolgens aan een betekenis worden gekoppeld. Zinnen worden opgebouwd uit zulke woordclusters, of constructies. Deze worden geïnterpreteerd wanneer ze in een bepaalde volgorde zijn gezet. Hiërarchische structuur komt er niet of nauwelijks aan te pas – alleen als sequentiële structuur niet voldoet. De woordsequentie ‘water en brood’ kan bijvoorbeeld gerepresenteerd worden als een constructie terwijl dit voor de omgedraaide sequentie van woorden (‘brood en water’) waarschijnlijk niet geldt. De wetenschappers laten zien dat ook zeer complexe zinnen op deze manier kunnen worden samengesteld en geïnterpreteerd.

Het concept van sequentie heeft de eenvoud aan haar zijde; taal is van nature sequentieel, gegeven de temporele aanwijzingen die ons taal helpen te begrijpen. Daarnaast neemt het hiërarchieconcept niet mee dat er in taal vele andere aanwijzingen bestaan die betekenis geven, zoals de context en ‘wat eerder werd gezegd’.


Publicatie:

Frank, S.L., Bod, R. en Christiansen, M.H.: How hierarchical is language use?


Bron:

Universiteit van Amsterdam
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Reageer