bindingen

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 9

bindingen

Zijn atoombindingens sterker dan waterstofbruggen en Vanderwaalsbindingen?

Zijn er bij metalen en zouten ook atoombindingen?

Gebruikersavatar
Berichten: 10.559

Re: bindingen

emmasmolders schreef: wo 31 okt 2012, 21:39
Zijn atoombindingens sterker dan waterstofbruggen en Vanderwaalsbindingen?
Normaal gesproken wel.
Zijn er bij metalen en zouten ook atoombindingen?
De term atoombinding wordt meestal gebruikt voor covalente bindingen. Bij zouten vind je die alleen terug in de ionen waar het zout uit wordt gevormd. Neem je bijvoorbeeld natriumnitraat, dan wordt het zout gemaakt door Na+ en NO<sub>3</sub><sup>-</sup>[chem] ionen, die bij elkaar worden gehouden met ionbindingen. Maar het nitraat<sup>-</sup>ion bestaat uit een N<sup>-</sup>atoom en 3 O<sup>-</sup>atomen die bijeen worden gehouden door atoombindingen. Dus in die zin kun je in een zout atoombindingen hebben. Maar het zout is een zout vanwege de ionbindingen die er zijn. En tja, bij metalen....in een metaal worden de atomen bij elkaar gehouden doordat per atoom een heel aantal elektronen wordt gedeeld met een heel aantal andere atomen. In feite is er dus een binding tussen atomen, en dat kun je een atoombinding noemen. Maar het werkt wel weer net iets anders dan de covalente binding zoals die tussen H en O voorkomt in het [chem]H<sub>2</sub>O molecuul.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Berichten: 27

Re: bindingen

Atoombindingen zijn sterker dan waterstofbruggen. Scheelt in het algemeen ongeveer een factor 10.

Bij zeer grote moleculen kunnen bij temperatuurverhoging atoombindingen eerder worden verbroken dan de over-all sterkere vanderwaalsbinding omdat de sterkte van het laatste type toeneemt met het aantal elektronen in het molecuul. Denk b.v. aan suiker dat niet kookt maar ontleedt.

Aanvullend op het antwoord van Moderator:

Het verschil tussen atoombinding en metaalbinding: bij atoombinding worden de elektronen tussen 2 kernen gedeeld en bij metaalbinding tussen een zeer groot aantal c.q. alle kernen.

Reageer