Eerste echte ‘tractor beam’ is een feit

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Eerste echte

Eerste echte ‘tractor beam’ is een feit


Met een enorme lichtstraal voorwerpen, ruimteschepen of mensen naar je toe trekken: in sciencefiction is de ‘tractor beam’ allang een begrip. Amerikaanse wetenschappers hebben nu voor het eerst een échte versie gemaakt. Het werkt weliswaar alleen voor hele kleine deeltjes, maar toch.


Voor een ‘tractor beam’ is het nodig dat licht juist trekt aan een object. De Amerikaanse wetenschappers David Grier en David Ruffner, van New York University, zullen zich onsterfelijk hebben gemaakt bij sciencefictionfans, want zij zijn het die dat kunstje voor het eerst hebben geflikt. De twee baseerden zich voor een groot deel op een idee dat Chinese onderzoekers vorig jaar bedachten.

Afbeelding


Een dwarsdoorsnede van een Bessel-bundel. Afbeelding: © Wikimedia Commons

Reflectie aan de achterkant


Dat team berekende dat het moest lukken als je een speciaal type lichtbundel gebruikte, een zogeheten Bessel-bundel, waarbij het licht in ringen wordt uitgezonden. Van voren gezien lijkt zo’n bundel op de golven in een vijver nadat je er iets in hebt gegooid.

Zou je zo’n bundel onder een bepaalde hoek op een klein deeltje richten dan is het volgens de Chinezen mogelijk dat ook fotonen aan de ‘achterkant’ reflecteren. Sterker nog, de kracht van deze fotonen zou sterker kunnen zijn dan de fotonen die aan de voorkant op het deeltje botsen. Kortom, het deeltje zou duwtjes in de richting van de lichtbron krijgen en er langzaam naar toe bewegen.


...


Lees verder: http://www.kennislink.nl/publicaties/eerste-echte-tractor-beam-is-een-feit


Bron: Kennislink

Reageer