Springen naar inhoud

- - - - -

Astronomen meten hoeveel sterlicht er tot op heden in het heelal is geweest


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Mako

    Mako


  • >1k berichten
  • 1146 berichten
  • VIP

Geplaatst op 03 november 2012 - 15:59

Astronomen meten hoeveel sterlicht er tot op heden in het heelal is geweest

Geplaatste afbeelding

Wetenschappers hebben gemeten hoeveel licht er ooit in het universum is geweest. Met data van de Fermi Gamma-ray Space Telescope hebben ze een goed beeld gekregen van de totale hoeveelheid licht die alle sterren ooit hebben uitgestraald.


Het is nogal een opgave, om het licht van al die miljarden sterren te meten. Het was wel één van de primaire doelen van de Fermi Gammatelescoop. De astronomen keken voor de metingen naar een grote kosmische mistwolk.

Stralingswolk
De lichtstralen die de telescoop mat, creëeren samen een wolk van straling. Dat heet de Extragalactic Background Light, of EBL. Die EBL kan worden onderzocht door naar gammastraling van verre objecten te kijken. Door de straling te meten die door de wolk gaat, kunnen de astronomen meten hoeveel licht erop valt. Dat geeft een goede indicatie van hoeveel licht er in totaal in het universum is, en is geweest, zeggen de astronomen.

Blazars
De gammastraling komt van verre sterrenstelsels, genaamd blazars. Dat zijn sterrenstelsels waar een groot zwart gat aanwezig is. De aantrekkingskracht van die zwarte gaten slingert dan soms gammastraling weg. Wanneer die richting de aarde komt, valt het samen in de EBL. Er werd straling gemeten uit zo’n 150 verschillende blazars vanuit alle kanten van het universum. “Er zijn er echter enkele duizenden,” vertelt astronoom Marco Ajello die met Fermi werkt. “Maar deze 150 zijn een goede steekproef van hoeveel licht er nog meer op de EBL valt.” Omdat blazars zo ver van elkaar afstaan, heeft het de Fermi-telescoop ruim vier jaar gekost om genoeg data te verzamelen.

...

Lees hier het volledige artikel.
Bron
A word of encouragement during a failure is worth more than an hour of praise after success.
I hear, I know. I see, I remember. I do, I understand -Confucius-

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures