Springen naar inhoud

- - - - -

Rubber kan beter worden gerecylceerd


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Typhoner

  Typhoner


 • >1k berichten
 • 2450 berichten
 • VIP

Geplaatst op 07 november 2012 - 18:29

Van fijngemalen rubberafval met een beetje plastic kun je een hoogwaardig product maken dat verse rubber kan vervangen. Dat stellen onderzoekers van het Fraunhofer-instituut Umsicht in Oberhausen.

Het zou voor het eerst zijn dat je zulke rubberresten echt nuttig kunt hergebruiken. Bijna alle rubberproducten (officieel: elastomeren) zijn "gevulkaniseerd" oftewel "gecrosslinkt". Daarbij worden de polymeerketens onderling verbonden tot een onontwarbaar netwerk dat niet meer door verhitting vloeibaar is te maken: in plaats dat het materiaal smelt, ontleedt het. Tot nu toe was vermalen en uitstrooien over kunstgrasvelden dan ook zo’n beetje het hoogst haalbare, met verbranden als tweede keuze.

In Oberhausen maken ze er ook eerst de gebruikelijke korrels van 3 millimeter van. Maar die koelen ze vervolgens af met vloeibare stikstof, zodat ze keihard worden. Dat maakt het mogelijk om ze te vermalen tot fijn poeder. Eenmaal weer opgewarmd kun je dat poeder als vulstof verwerken in een thermoplastische kunststof zoals polypropyleen. Het mengsel heeft de naam ‘elastomer powder modified thermoplastic’ meegekregen, afgekort EPMT. Volgens Umsicht-woordvoerder Holger Wack kun je tot 80 procent elastomeerpoeder gaan, waarbij het mengsel gewoon thermoplastisch blijft en geschikt voor extrusie of spuitgieten.

Lees verder

Zoals te zien bij C2W

Bron
This is weird as hell. I approve.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fuzzwood

  Fuzzwood


 • >5k berichten
 • 11160 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 08 november 2012 - 00:23

Als je dat op die manier doet, gebruiken ze het rubber gewoon als carbon black.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures