Springen naar inhoud

onzekerheidsrelatie bij elektron/kathodebuis


 • Log in om te kunnen reageren

#1

DeltaX

  DeltaX


 • >25 berichten
 • 42 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 07 november 2012 - 22:14

Hallo,
ik heb vandaag een workshop kwantumfysica bijgewoond. Er werd ons getoond hoe een kathodebuis werkt. Er werd ook verteld hoe men alles perfect kon berekenen aan de hand van de Lorentzkracht op de elektronen (deterministisch dus). Maar in een atoom heerst er dan wel de onzekerheid volgens Heisenberg. Je weet niet waar een elektron zich op een bepaald tijdstip bevindt, er is enkel een kansverdeling (stochastisch dus). Hoe kan dit verschil verklaart worden. Beiden gaan toch over elektronen, en houden zich toch aan de onzekerheidsrelatie. Blijkbaar heb ik hier een redeneringsfout gemaakt. Hopelijk kan iemand me helpen. Alvast bedankt!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Typhoner

  Typhoner


 • >1k berichten
 • 2450 berichten
 • VIP

Geplaatst op 07 november 2012 - 23:05

je zou wat kunnen knoeien met cijfervoorbeelden: neem een bepaalde onzekerheid op de impuls of positie voor lief (bijvoorbeeld de experimentele nauwkeurigheid waarmee één van deze in de praktijk kan worden gemeten), en kijk wat dan de onzekerheid op de andere grootheid wordt. Sorry dat ik het zo wat vaag uitleg, maar ik heb niet zo meteen cijfermateriaal bij de hand. Hoe dan ook zie je bij zulke problemen doorgaans dat de onzekerheid er (uiteraard) wel is, maar te klein om echt een praktisch probleem op te leveren.

Veranderd door Typhoner, 07 november 2012 - 23:06

This is weird as hell. I approve.

#3

physicalattraction

  physicalattraction


 • >1k berichten
 • 3252 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 08 november 2012 - 09:56

Er is inderdaad altijd een bepaalde kansverdeling dat het elektron zich ergens bevindt, alleen merk je hier niet altijd iets van.

Beschouw een elektron rond een atoom en kijk naar de kansdichtheid dat deze zich op afstand LaTeX van de kern bevindt. Voor "grote" afstanden (ongeveer 0,3 nm) vervalt deze kansdichtheid exponentieel, met een vervalconstante van pak hem beet 0,1 nm. Dit betekent dat wanneer je een 0,50 kans hebt dat het elektron zich op verder dan 0,3 nm bevindt, je een kans van LaTeX hebt dat deze zich verder dan 0,4 nm bevindt, een kans van LaTeX dat deze zich verder dan 0,5 nm bevindt etc.

Binnen een atoom (typische diameter tussen 0,2 en 0,4 nm) zijn dit kansen om weldegelijk rekening mee te houden. Binnen een kathodebuis wil je het elektron echter op bijvoorbeeld 1 μm nauwkeurig sturen. Wanneer het elektron spontaan besluit 1 nm op te schuiven, ga je dat niet eens merken. En de kans dat je elektron spontaan 1 μm opgeschoven is, is dan in de grootte-orde van LaTeX . Je kunt dus veilig stellen dat dit nooit voorkomt.

Conclusie: op grote schaal (ook wel macroscopische schaal genoemd) gedraagt een elektron zich deterministisch (in dit geval ook wel klassiek genoemd), op kleine schaal (ook wel microscopische schaal genoemd) gedraagt een elektron zich stochastisch (in dit geval ook wel kwantummechanisch genoemd).

#4

DeltaX

  DeltaX


 • >25 berichten
 • 42 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 08 november 2012 - 17:18

Heel erg bedankt voor de antwoorden! Nu begrijp ik het verschil! :D

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures