Springen naar inhoud

- - - - -

Kometengordel ontdekt waar om de paar seconden een botsing plaatsvindt


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Mako

  Mako


 • >1k berichten
 • 1146 berichten
 • VIP

Geplaatst op 10 november 2012 - 17:41

Kometengordel ontdekt waar om de paar seconden een botsing plaatsvindt

Geplaatste afbeelding
Astronomen staan versteld over het gedrag van de ster 49 CETI, in het sterrenbeeld Cetus. De ster heeft een grote, onrustige gasnevel om zich heen hangen die er helemaal zou moeten zijn. En in die nevel botsen dagelijks honderden kometen tegen elkaar op.


Jonge sterren, zoals 49 CETI, hebben in de eerste miljoen jaar van hun leven een grote wolk van gas en stof om zich heen cirkelen. Die gasnevel wordt uiteindelijk onderdeel van de ster. Na 10 miljoen moet een dergelijke gasnevel zéker opgegaan zijn, maar bij 49 CETI is dat nog steeds niet het geval.

Te oud voor de wolk
49 CETI is inmiddels ruim 40 miljoen jaar oud, maar de stof- en gaswolk hangt er nog steeds. Benjamin Zuckerman, die het fenomeen voor het eerst waarnam, zegt voor een raadsel te staan. “Dit fenomeen is uniek in het universum, we kennen geen enkele ster die zo oud nog zo veel gas om zich heen heeft.” Wel heeft Zuckerman een vermoeden waar het gas vandaan komt: van één van de vele kometen die om de ster heen hangen.

Asteroïden en kometen
Het sterrenstelsel heeft namelijk haar eigen asteroïdengordel, vergelijkbaar met de Kuipergordel in ons eigen zonnestelsel. Deze gordel vol asteroïden en kometen is echter veel groter dan de Kuipergordel: De massa van alle aanwezige kometen is ruim 4.000 keer zo groot. Rondom 49 CETI vliegen honderden triljoenen kometen met hoge snelheid rond. In de kometengordel vindt iedere zes seconden een botsing plaats.

...

Lees hier het volledige artikel.
Bron
A word of encouragement during a failure is worth more than an hour of praise after success.
I hear, I know. I see, I remember. I do, I understand -Confucius-

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marko

  Marko


 • >5k berichten
 • 9150 berichten
 • VIP

Geplaatst op 12 november 2012 - 11:50

Triljoenen?

In het Nederlands noemen we dat getal biljoen.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures