Springen naar inhoud

- - - - -

Oorzaak soms slecht schuimende biologische melk nog niet duidelijk


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 11 november 2012 - 09:49

Biologische melk schuimt niet altijd goed. Maar het blijft onduidelijk waarom het de ene keer wel lukt om een goede cappuccino te maken met biologische melk en de andere keer niet.

Geplaatste afbeelding


Schuim maken is niet het probleem, maar het zakt soms al snel weer in. Onderzoekers zochten naar de mogelijke oorzaken van de af en toe slechte schuimstabiliteit van biologische melk. Ze verwachtten dat het gehalte aan vrije vetzuren een rol speelt bij de schuimstabiliteit, maar dat kon niet worden hardgemaakt tijdens de experimenten. Mede omdat er in de onderzoeksperiode slechts drie gevallen gevonden zijn die slecht opschuimden en echt ver afweken van het gemiddelde.

Correlaties met eiwitgehalte en oppervlaktespanning werden evenmin gevonden. Wel werd een verband aangetoond tussen de schuimbaarheid en de grootte van de vetbolletjes, met name in halfvolle melk. Maar dit verband was te zwak om de verschillen tussen merken te verklaren.

Ook het vetgehalte bleek geen duidelijke invloed te hebben op de schuimbaarheid; volle, halfvolle en magere melk schuimen allemaal even goed en zijn ongeveer even stabiel.


Wetenschappelijke publicatie:
Jan Pijnenburg, et al.: Foaming behaviour of organic and regular milk.


Bron:
Universiteit Wageningen
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures