Springen naar inhoud

Profielwerkstuk eencelligen • Log in om te kunnen reageren

#1

LotteRusso

  LotteRusso


 • 0 - 25 berichten
 • 24 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 13 november 2012 - 23:27

Hallo iedereen,

Wij doen ons profielwerkstuk over eencelligen. Nu hebben we pantoffeldiertjes kunnen vinden in vijverwater wat we op de kweek hadden gezet met tarwekorrels. We willen de pantoffeldiertjes graag kleuren zodat ze beter te zien zijn onder de microscoop. Is hier een makkelijke mogelijkheid voor? Een bepaalde (kleur)stof gebruiken misschien?

Alvast bedankt!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Drieske

  Drieske


 • >5k berichten
 • 10217 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 15 november 2012 - 21:19

Opmerking moderator :

Iemand die hier een handje kan toesteken?
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

#3

Sjitty

  Sjitty


 • >250 berichten
 • 320 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 november 2012 - 10:09

interssante link:

http://www.microscop...00/rhvital.html

lijstje met mogelijk stainig producten bruikbaar voor paramecium (pantoffeldiertje).

Veranderd door Sjitty, 16 november 2012 - 10:19


#4

Sjitty

  Sjitty


 • >250 berichten
 • 320 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 november 2012 - 10:22

"As the author reports many stains are extremely toxic and some are both carcinogens and mutagens!"

Bron: http://www.microscop...00/rhvital.html

#5

Yvan_be

  Yvan_be


 • >100 berichten
 • 247 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 december 2013 - 15:55

OT

Enkele jaren geleden circuleerde in een maillijst van amateur-microscopisten het verhaal van een school in de VS, waar de ganse omgeving ontruimd en afgesloten werd, omdat in een schoollab zogezegd "high explosives" waren aangetroffen.

Na enige tijd arriveerden de mannen van een speciale legereenheid, In full battle dress, gewapend, zoals in de Rambo-films dus. Ze waren opgetrommeld om het gevaar te bezweren.

Een ervaren chemicus, de verteller van het verhaal, die zijn hulp aanbood werd door de stoere jongens hooghartig wandelen gestuurd: "We're specially trained for this. This is not a job for civilians!".

Na het gewapenderhand bezetten van de schoolgebouwen ("clear!") werd een robot op het dreigende gevaar afgestuurd. The high explosives werden in een explosievaste kist ondergebracht, de weg werd afgesloten om een veilig transport te garanderen.

De vermeende explosieven werden naar een verlaten gebied gebracht om daar "onschadelijk" gemaakt te worden: er werd een aarden dam opgeworpen, wegversperringen werden opgezet, ambulances klaargehouden, terwijl specialisten voorzichtig springladingen aanbrachten. Na het gebruikelijke "fire in the house!!!" werd de zaak tot ontploffing gebracht.

De hele operatie kostte rechtstreeks duizenden dollars, ze ontwrichte de plaatselijke economie bijna een dag lang, zorgde voor veel ongerustheid en ergernis. Maar het resultaat mocht er wezen: enkele tientallen grammen van het uiterst gevaarlijke citroenzuur werden vernietigd, waardoor potentiëel vele tientalen mensenlevens werden gespaard. Het zijn enkel de kniesoren die zich druk maken over details zoals het verschil tussen "citric acid" en "picric acid"!

Nog even afgezien van het feit dat enkele tientallen grammen ingedroogd pikrinezuur nauwelijks een gevaar inhouden voor wie weet wat ermee te doen: goede preparaten maken binnen een context van de hysterische paranoia zoals we die nu meemaken? Evident is het allerminst...

En die hysterische paranoia is hier ook rijkelijk aanwezig: enkele maanden terug pakte de politie enkele jeugdige schoftjes op die aan de haal gegaan waren met mijn camera's. Bij verhoor verklaarde dat deerniswekkend tuig dat er hier toch rare planten stonden. En jawel hoor: enkele weken daarna een huiszoeking. Men zocht een canabisplantage :-).

Wat ik wou zeggen: Erg fraaie Paramecia-preparaten maken is eenvoudig: fixatie in pikrinezuur-ijsazijn, kleuren met Lynch' precipitated boraxcarmine en klaar. Het is een fantastische techniek, helaas te weinig bekend. Maar om dat dezer dagen voor mekaar te krijgen zonder politie aan de deur...

Veranderd door Yvan_be, 27 december 2013 - 16:21Also tagged with one or more of these keywords: biologie

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures