[biologie] Profielwerkstuk eencelligen

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 24

Profielwerkstuk eencelligen

Hallo iedereen,

Wij doen ons profielwerkstuk over eencelligen. Nu hebben we pantoffeldiertjes kunnen vinden in vijverwater wat we op de kweek hadden gezet met tarwekorrels. We willen de pantoffeldiertjes graag kleuren zodat ze beter te zien zijn onder de microscoop. Is hier een makkelijke mogelijkheid voor? Een bepaalde (kleur)stof gebruiken misschien?

Alvast bedankt!

Gebruikersavatar
Berichten: 10.179

Re: Profielwerkstuk eencelligen

Opmerking moderator

Iemand die hier een handje kan toesteken?
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

Berichten: 320

Re: Profielwerkstuk eencelligen

interssante link:

http://www.microscop...00/rhvital.html

lijstje met mogelijk stainig producten bruikbaar voor paramecium (pantoffeldiertje).

Berichten: 320

Re: Profielwerkstuk eencelligen

"As the author reports many stains are extremely toxic and some are both carcinogens and mutagens!"

Bron: http://www.microscopy-uk.org.uk/mag/ind ... vital.html

Gebruikersavatar
Berichten: 247

Re: Profielwerkstuk eencelligen

OT

Enkele jaren geleden circuleerde in een maillijst van amateur-microscopisten het verhaal van een school in de VS, waar de ganse omgeving ontruimd en afgesloten werd, omdat in een schoollab zogezegd "high explosives" waren aangetroffen.

Na enige tijd arriveerden de mannen van een speciale legereenheid, In full battle dress, gewapend, zoals in de Rambo-films dus. Ze waren opgetrommeld om het gevaar te bezweren.

Een ervaren chemicus, de verteller van het verhaal, die zijn hulp aanbood werd door de stoere jongens hooghartig wandelen gestuurd: "We're specially trained for this. This is not a job for civilians!".

Na het gewapenderhand bezetten van de schoolgebouwen ("clear!") werd een robot op het dreigende gevaar afgestuurd. The high explosives werden in een explosievaste kist ondergebracht, de weg werd afgesloten om een veilig transport te garanderen.

De vermeende explosieven werden naar een verlaten gebied gebracht om daar "onschadelijk" gemaakt te worden: er werd een aarden dam opgeworpen, wegversperringen werden opgezet, ambulances klaargehouden, terwijl specialisten voorzichtig springladingen aanbrachten. Na het gebruikelijke "fire in the house!!!" werd de zaak tot ontploffing gebracht.

De hele operatie kostte rechtstreeks duizenden dollars, ze ontwrichte de plaatselijke economie bijna een dag lang, zorgde voor veel ongerustheid en ergernis. Maar het resultaat mocht er wezen: enkele tientallen grammen van het uiterst gevaarlijke citroenzuur werden vernietigd, waardoor potentiëel vele tientalen mensenlevens werden gespaard. Het zijn enkel de kniesoren die zich druk maken over details zoals het verschil tussen "citric acid" en "picric acid"!

Nog even afgezien van het feit dat enkele tientallen grammen ingedroogd pikrinezuur nauwelijks een gevaar inhouden voor wie weet wat ermee te doen: goede preparaten maken binnen een context van de hysterische paranoia zoals we die nu meemaken? Evident is het allerminst...

En die hysterische paranoia is hier ook rijkelijk aanwezig: enkele maanden terug pakte de politie enkele jeugdige schoftjes op die aan de haal gegaan waren met mijn camera's. Bij verhoor verklaarde dat deerniswekkend tuig dat er hier toch rare planten stonden. En jawel hoor: enkele weken daarna een huiszoeking. Men zocht een canabisplantage :-).

Wat ik wou zeggen: Erg fraaie Paramecia-preparaten maken is eenvoudig: fixatie in pikrinezuur-ijsazijn, kleuren met Lynch' precipitated boraxcarmine en klaar. Het is een fantastische techniek, helaas te weinig bekend. Maar om dat dezer dagen voor mekaar te krijgen zonder politie aan de deur...

Reageer