Springen naar inhoud

Snelheid van magneetkracht


 • Log in om te kunnen reageren

#1

alfagt

  alfagt


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 17 november 2012 - 13:07

Ik vroeg me af wat de snelheid van een aantrekkingskracht is tussen 2 massa's.
Stel planeet A staat op 1 lichtjaar van een andere planeet B. Nu ontploft planeet B. Pas na een lichtjaar ''ziet'' planeet A, dat planeet B er niet meer is. Maar de aantrekkingskracht die de planeet A voelde van planeet B, is die nu wel gelijk verdwenen na de ontploffing of voelt planeet A dat ook pas na een lichtjaar??? Zou wel moeten anders aantrekkingskracht sneller dan licht?? Maar er kan toch ook geen kracht meer zijn als er geen planeet B meer is (kracht kan toch niet naijlen??). De vraag geldt waarschijnlijk ook voor snelheid van een magneet veld van een electromagneet. Stel dat ik op 300000 km afstand een super sterke magneet inschakel, beweegt dan een voorwerp pas na 1 sec.?? of als ik de magneet uitschakel, beweegt dat voorwerp nog een sec. langer??

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46335 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 17 november 2012 - 13:34

Vooralsnog is de nog niet bewezen veronderstelling dat veranderingen in zwaartekrachtvelden zich inderdaad met de lichtsnelheid voortplanten (gravitational waves).

Overigens, als jouw planeet B ontploft is daarom zijn zwaartekrachtveld niet verdwenen. De rondvliegende rotzooi zal nog steeds een gezamenlijk massamiddelpunt hebben op het oorspronkelijke massamiddelpunt van vóór de ontploffing, en dus zou er volgens mij op enige afstand geen merkbaar effect moeten zijn.

Dat kracht niet kan naijlen is een klassieke (Newtoniaanse) opvatting, die dus op losse schroeven staat.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9742 berichten
 • VIP

Geplaatst op 17 november 2012 - 14:05

Er is ook geen reden om aan te nemen dat veranderingen in zwaartekracht sneller zouden propageren dan de lichtsnelheid. Sterker nog, dit zou behoorlijk onlogisch zijn gezien je dan informatieoverdracht sneller dan licht hebt.

Stel dat je de zon zou 'deleten', dan zouden we dat hier na pakweg 8 minuten zien gebeuren, en precies op dat tijdstip zou de aarde ook rechtdoor gaan ipv zijn rondje blijven draaien.

Als je de zon zou 'opblazen' waarbij bijvoorbeeld een bol ontstaat die 2x zo groot is, maar even zwaar dan ervoor, gebeurd er qua zwaartekracht natuurlijk niet zoveel - niet na 8 minuten, maar ook niet na 8 uur.
Victory through technology

#4

Michel Uphoff

  Michel Uphoff


 • >5k berichten
 • 6235 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 17 november 2012 - 16:01

Je hebt het over twee verschillende fenomenen: Zwaartekracht en elektromagnetisme.

Nu staan onderdelen van de relativiteitstheorie - bijvoorbeeld die dat niets sneller kan dan het licht in een vacuüm - wel eens ter discussie maar die kritiek is tot nu toe nauwelijks serieus te nemen. Er is geen enkel experiment dat aangetoond heeft dat het wel kan, en er is geen enkele serieuze theorie die stelt dat het wel kan. Beide relativiteistheorieën zijn duizenden malen via reeksen tests op de proef gesteld, en nimmer heeft er iemand een afwijking aangetoond. Sterker; als we geen rekening zouden houden met relativiteit, zou bijvoorbeeld onze vertrouwde Gps niet eens bruikbaar zijn.

Dus is de conclusie dat met dezelfde zeer grote zekerheid waarmee wij kunnen zeggen dat niets sneller dan het licht kan gaan, er gezegd kan worden dat alle fysieke processen dus ook zwaartekracht en electromagnetisme aan deze stelling moeten gehoorzamen.

Stel dat ik op 300000 km afstand een super sterke magneet inschakel, beweegt dan een voorwerp pas na 1 sec.?? of als ik de magneet uitschakel, beweegt dat voorwerp nog een sec. langer??

Correct.

Maar er kan toch ook geen kracht meer zijn als er geen planeet B meer is (kracht kan toch niet naijlen??).


Dat is zo ongeveer de manier waarop Newton er tegenaan keek. Alsof er een onzichtbare verbinding tussen de voorwerpen bestond. En verbrak je die verbinding, dan zou onmiddellijk die aantrekkende kracht weg zijn.
Na Einstein weten we dat zo'n 'onmiddellijke' verbinding niet bestaat. We weten dat zwaartekracht gezien moet worden als een kromming van de ruimte-tijd die zich voortplant middels zwaartekrachtsgolven die exact zo snel gaan als electromagnetische golven in een vacuüm.

Veranderd door Michel Uphoff, 18 november 2012 - 13:05

Motus inter corpora relativus tantum est.

#5

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9742 berichten
 • VIP

Geplaatst op 18 november 2012 - 02:21

Je hebt inderdaad gelijk dat het even door elkaar loopt qua electromagnetisme en gravitatie.

Voor de conclusie maakt het echter weinig uit: electromagnetische krachten hebben het (virtuele) foton als krachtvoerend deeltje, en dat beperkt de snelheid van communicatie van die kracht tot de lichtsnelheid. Bij zwaartekracht zou het krachtvoerende deeltje dan het veronderstelde graviton moeten zijn, maar dat is niet te detecteren. Zelfs als dat een rustmassa van 0 heeft, net als een foton, is de snelheid waarmee de gevolgen van de kracht reist de lichtsnelheid. Mocht het massa hebben dat is het trager, maar daarvoor is geen aanleiding.
Victory through technology

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures