Springen naar inhoud

- - - - -

Zeer oud worden


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

  Wien Ee


 • >1k berichten
 • 3134 berichten
 • VIP

Geplaatst op 18 november 2012 - 10:57

Kinderen uit families met negentigplussers blijken gemiddeld minder vitamine D in hun bloed te hebben dan leeftijdsgenoten.

'Dat kinderen van hoogbejaarden minder vitamine D in het bloed hebben, hadden we niet verwacht'. Hoewel eerder verbanden zijn gevonden tussen een lage hoeveelheid vitamine D en ziekte, was die precieze relatie niet duidelijk: onhelder bleef wat oorzaak en wat gevolg was. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat mensen die ziek zijn minder vaak buiten komen of minder gezond eten.'

Geplaatste afbeelding


Pillen
Kinderen van hoogbejaarden bereiken zelf ook vaak een hogere leeftijd. 'Als ze rond de zestig zijn is al te zien dat allerlei bloedwaardes, zoals het glucosegehalte, bij hen beter zijn dan bij hun partners. Hoe het komt dat ze juist een lagere hoeveelheid vitamine D in het bloed hebben, is onbekend. 'We hebben voor allerlei zaken gecorrigeerd, bijvoorbeeld ook gekeken of ze minder vitamine D-pillen slikken omdat ze gezonder zijn. Maar dat is niet het geval.'

Efficiënter
De vondst betekent niet dat mensen moeten stoppen met zonnen of hun vitamine D-pillen moeten laten staan. 'Er zijn veel verklaringen mogelijk. Mensen met minder vitamine D in het bloed gaan er misschien efficiënter mee om. We hebben bovendien naar een voorloper van het actieve vitamine D-hormoon gekeken, misschien maakt dat ook verschil.' Vitamine D zit vooral in vette vis, maar onder invloed van de zon maakt de huid het ook. In veel organen en functies speelt de stof een belangrijke rol, zoals in de botten en het afweersysteem.


Lees meer:
Lang Leven


Wetenschappelijke publicatie:
Raymond Noordam, et al.: Levels of 25-hydroxyvitamin D in familial longevity: the Leiden Longevity Study


Bron:
Universiteit Leiden
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9924 berichten
 • VIP

Geplaatst op 19 november 2012 - 02:19

Wat ik een beetje mis is of men ook gecompenseerd heeft voor rijkdom.

Het lijkt me denkbaar dat mensen die minder verdienen vaker buiten werken en daardoor hogere vitamine D levels hebben door blootstelling aan zonlicht. De correlatie tussen inkomen/rijkdom en lang leven is (statistisch) enorm sterk, en gezien erfenis is die correlatie tussen ouders en kinderen dat ook, zelfs als er geen genetische component betrokken is (bijv adoptiekinderen).
Victory through technology

#3

Wien Ee

  Wien Ee


 • >1k berichten
 • 3134 berichten
 • VIP

Geplaatst op 19 november 2012 - 20:31

In het onderzoek staat inderdaad niet vermeld dat rijkdom als aparte meetfactor is meegenomen.

De onderzoekers hebben de gezondheid vergeleken met die van de partners:

http://www.cmaj.ca/c...3.full.pdf html

The offsprings’ partners were asked to participate in the study as environment-matched controls of a similar age because they tended to be similar for many of the environmental factors that might influence vitamin D levels.


Omgevingsfactoren voor partners zullen ongeveer gelijk zijn, ook wat betreft rijkdom. Ik denk dat het onderzoek de invloed van rijkdom (en andere omgevingsfactoren) op die manier heeft buitengesloten.
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures