Springen naar inhoud

- - - - -

hersenactiviteit gesimuleerd op grafische kaarten


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

  Wien Ee


 • >1k berichten
 • 3134 berichten
 • VIP

Geplaatst op 18 november 2012 - 11:40

Neuroinformatici zijn er in geslaagd complexe hersenactiviteit te simuleren op eenvoudige grafische kaarten. Het gesimuleerde brein telt 50.000 neuronen die 35 miljoen signalen per seconde uitwisselen. Dit is vergelijkbaar met de hersencapaciteit van insecten als mieren en huisvliegen. Het uiteindelijke doel, het simuleren van de 100 miljard neuronen van het menselijk brein, komt hierdoor sneller in zicht.

Geplaatste afbeelding

Volgens de onderzoekers kan het gebruik van grafische kaarten (GPU’s) simulaties van hersenen (gepulste neurale netwerken) tot tien keer sneller maken. “De hersenen werken niet met een centrale rekeneenheid, zoals computers. De pulsen van alle neuronen samen vormen de berekening. GPU’s zijn ontworpen om parallel miljoenen kleine berekeningen per seconde te doen en lenen zich dus uitstekend voor het simuleren van hersenactiviteit. Daarnaast kunnen onze simulaties gewoon op een aangepaste desktop computer uitgevoerd worden, zodat onderzoekers geen toegang tot grote supercomputers hoeven te hebben.”
Eén van de grote vragen in de neuroinformatica is hoe alle hersencellen gezamenlijk intelligent gedrag genereren. Met dit doel ontwikkelen neuroinformatici steeds snellere en efficiëntere methoden voor het simuleren van biologische neurale netwerken, zodat uiteindelijk het netwerk van 100 miljard neuronen van de menselijke hersenen gesimuleerd kan worden. Naast inzicht in de werking van het brein zijn neurale netwerken toepasbaar voor taken waar reguliere computers grote moeite mee hebben, zoals beeldherkenning of sociaal gedrag.


Lees meer:
CWI Neuroinformatics


Wetenschappelijke publicatie:
Leszek Slazynski, Sander Bohte: Streaming Parallel GPU Acceleration of Large-Scale filter-based Spiking Neural Networks


Bron:
CWI
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

JonazzDJ

  JonazzDJ


 • >100 berichten
 • 112 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 november 2012 - 15:03

Het doet mij denken aan het BOINC-programma Neurona@Home.

http://falua.cesfeli...do.com/Neurona/
Help mee eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en andere te bestrijden in de vrije tijd van je CPU...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures