Springen naar inhoud

* * * * - 2 stemmen

Hoe parkinson zich verspreidt


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Typhoner

  Typhoner


 • >1k berichten
 • 2450 berichten
 • VIP

Geplaatst op 21 november 2012 - 16:37

Het staat nu vast dat de ziekte van Parkinson van cel naar cel kan worden doorgegeven door een fout gevouwen eiwit. Door het te onderscheppen zou je in principe de ziekte moeten kunnen stoppen, suggereren Amerikaanse onderzoekers in Science.

Het zou tevens kunnen betekenen dat je met parkinson besmet kunt raken. Net als met de ziekte van Creutzfeldt-Jakob waarvan al veel langer vaststaat dat hij wordt veroorzaakt door fout gevouwen eiwitten (het zogenaamde prionproteïne PrPc) die de rest "aansteken" en zich ophopen in het brein.

In het geval van parkinson is het wel een ander eiwit, namelijk alfa-synucleïne. Virginia Lee en collega’s van de University of Pennsylvania bewezen het door een synthetische, fout gevouwen versie te injecteren in de hersenen van gezonde muizen. Die gingen daardoor inderdaad de typische parkinsonsymptomen vertonen: opbouw van eiwitklonten (die voornamelijk uit alfa-synucleïne bestaan) en massaal afsterven van dopamineproducerende neuronen.

Lees verder

Zoals te zien op C2W

Publicatie:
Luk, K.C. et al. Pathological α-Synuclein Transmission Initiates Parkinson-like Neurodegeneration in Nontransgenic Mice Science 2012, 338, 949-953, DOI: 10.1126/science.1227157
This is weird as hell. I approve.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

anusthesist

  anusthesist


 • >5k berichten
 • 6032 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 27 november 2012 - 00:43

Dit is al een jaartje of wat bekend. Desalniettemin interessant leesvoer.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures