Springen naar inhoud

* * * * * 2 stemmen

Vogels leren "wachtwoord" in het ei


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Typhoner

  Typhoner


 • >1k berichten
 • 2450 berichten
 • VIP

Geplaatst op 21 november 2012 - 16:59

De vogels van de soort ornaatelfje laten een opmerkelijk gedrag zien. De moeder leert haar kinderen in het ei een "wachtwoord". Met dit wachtwoord vragen de uitgekomen kuikens om eten. De truc wordt gebruikt om koekoeksjongen te ontmaskeren.

Ornaatelfje.jpg
Het ornaatelfvrouwtje leert haar kuikens een wachtwoord terwijl ze nog in het ei zitten. (Bron: Wikimedia Commons)

Ornaatelfjes (Malurus cyaneus) komen voor in zuidelijke Australië. De moeder zingt tijdens het broeden een broedzang met een speciale noot erin. Alleen de kuikens die de noot herhalen in hun vraag voor eten, krijgen voedsel. Gedragsbioloog Sonia Kleindorfer van het Flinders-universiteit in Australië en haar team ontdekten het muzikale wachtwoord. Zij publiceerden hun resultaat in het vakblad Current Biology.

De ornaatelfmoeder broedt 15 dagen op haar eieren. Op de negende en tiende dag van het broeden begint zij met het te horen brengen van haar speciale noot. Als de eieren uitkomen, stopt zij met het herhalen van de broedzang. Zodra de uitgekomen kuikens het speciale wachtwoord herhalen, begint de moeder met het vetmesten van haar kinderen. De vader leert ook om zijn kinderen aan de speciale zang te herkennen. Op opnamen die de wetenschappers maakten van de broedende ornaatelfjes hoorden zij dat iedere ornaatelfmoeder een eigen broedzang heeft.

Lees verder

Zoals te zien op nwtonline

Publicatie:
Colombelli-Négrel, D. et al. Embryonic Learning of Vocal Passwords in Superb Fairy-Wrens Reveals Intruder Cuckoo Nestlings Curr. Biol. 2012, 22, 2155–2160, DOI: 10.1016/j.cub.2012.09.025

Veranderd door Typhoner, 21 november 2012 - 17:02

This is weird as hell. I approve.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9749 berichten
 • VIP

Geplaatst op 22 november 2012 - 02:08

Hoe lang zou het duren voordat de koekkoek evolueert om zo'n mechanisme te omzeilen?
Victory through technology

#3

Typhoner

  Typhoner


 • >1k berichten
 • 2450 berichten
 • VIP

Geplaatst op 25 november 2012 - 13:55

Dat is inderdaad een interessante vraag. Zou je kunnen zeggen dat de koekoek dan later uit het ei moet komen, zodat hij langer de noot kan horen? Probleem is dat hij dan minder tijd heeft om de eieren waarin de "echte" kuikens zitten uit het nest te gooien.

Tenzij sommige koekoeksjongen sneller leren dan anderen en alsnog de noot oppikken op kortere tijd dan de oornaatelefjes?
This is weird as hell. I approve.

#4

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9749 berichten
 • VIP

Geplaatst op 25 november 2012 - 15:09

Als ik het goed begrijp zit dat koekkoeksei de hele broedperiode in het nest. De koekkoek hoort de noot dus wel, maar zingt hem alleen niet na. Het lijkt me niet onmogelijk dat een koekkoek dat wel kan leren, doof zijn ze tenslotte niet.

Overigens vraag ik me af wat het voordeel voor die andere volgetjes nou is, want dat koekkoeksjong gooit nog steeds de andere eireren eruit, ook al verhongert het erna. Wellicht een tweede leg?
Victory through technology

#5

317070

  317070


 • >5k berichten
 • 5611 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 25 november 2012 - 16:52

Overigens vraag ik me af wat het voordeel voor die andere volgetjes nou is, want dat koekkoeksjong gooit nog steeds de andere eireren eruit, ook al verhongert het erna. Wellicht een tweede leg?

Dat is gedrag van de Europese koekoek, en die komt niet tot in Australie. Niet alle koekoeken wereldwijd zijn even 'parasitair'.

http://en.wikipedia....i/Common_Cuckoo
http://en.wikipedia.org/wiki/Cuckoo

Wat ik vreemder vind is dat de natuur voor zo'n vreemde en ingewikkelde oplossing gaat, waarin waarschijnlijk ook veel eigen jongen zijn verhongerd tijdens de selectie. Terwijl er zo een obvious oplossing is, leer hoe je eigen jongen/eieren er moeten uitzien. Ik blijf het vreemd vinden dat er bij vogels op een moment als op de foto nog geen belletje gaat rinkelen.
Geplaatste afbeelding
What it all comes down to, is that I haven't got it all figured out just yet
And I've got one hand in my pocket and the other one is giving the peace sign
-Alanis Morisette-

#6

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9749 berichten
 • VIP

Geplaatst op 25 november 2012 - 18:29

Waarschijnlijk zit dat voederinstinct er zo diep in dat het niet eens uitmaakt dat dat jong inmiddels 3x zo groot is als de ouder zelf, het blijft een om voer schooiend babyvogeltje. Als dit soort parasitisme meer voorkam zou het wellicht genoeg selectiedruk hebben gelegd om bijvoorbeeld 'vreemd uitziende' eieren meteen het nest uit te kieperen.

Anderzijds is het qua soortvorming wel noodzakelijk dat vogels ook jongen voeren die er (in enige mate) anders uitzien dan zijzelf. Denk aan een situatie waarbij door evolutie de kleur van het ei veranderd, terwijl er wel een nakomeling uitkomt die 50% van het dna van beide ouders heeft. Die eruit gooien zou evolutionair ongunstig zijn, en ik vermoed dat het daarom ook niet gebeurd.
Victory through technology

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures