Springen naar inhoud

- - - - -

Intelligent plakband


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Mako

    Mako


  • >1k berichten
  • 1146 berichten
  • VIP

Geplaatst op 24 november 2012 - 19:58

Intelligent plakband
Recept voor de goedkoopste grijpertjes ter wereld
Geplaatste afbeelding

Plakband is een intelligent materiaal waar je grijpertjes van kunt maken om water te bemonsteren. Dat melden onderzoekers van Purdue University (VS) volgende week tijdens een congres van de Materials Research Society.

De uitvinding van Babak Ziale en promovendus Manuel Ochoa maakt gebruik van de natuurlijke neiging van plakband (in elk geval dat van Scotch, maar met andere merken zal het ook wel lukken) om in water langzaam krom te trekken. Dat komt doordat het cellulose-acetaat, waarvan het is gemaakt, water absorbeert. Maar slechts aan één kant want aan de andere kant zit de lijmlaag die dat water juist afstoot.

Je kunt het effect versterken door het plakband met een laser te bewerken zodat het een factor 10 dunner wordt. Vervolgens kun je het in elke gewenste vorm snijden, bijvoorbeeld die van een grijpertje. Om het na afloop weer gemakkelijk uit het water te kunnen vissen, coat je het met magnetische nanodeeltjes.

...

Lees hier het volledige artikel.
Bron
A word of encouragement during a failure is worth more than an hour of praise after success.
I hear, I know. I see, I remember. I do, I understand -Confucius-

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures