Springen naar inhoud

Verdunningswet van Ostwald • Log in om te kunnen reageren

#1

mcfaker123

  mcfaker123


 • >1k berichten
 • 1135 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 november 2012 - 21:56

Hallo, ik heb een vraag bij de theorie uit mn handboek chemie.
Er staat "Voegen we water toe, dan verschuift het evenwicht naar rechts, want als we de concentratie van een van de aanwezige stoffen vermeerderen, dan treedt een verschuiving op naar de tegenovergestelde kant."

Er is volgens mij helemaal geen vermeerdering van concentratie wanneer we water toevoegen! Ik heb het zelf uitgerekend voor 2 willekeurige waarden: bij zowel 10 mol water of 248 mol water blijft de concentratie hetzelfde! Altijd is het c= 55 M .
Dit komt omdat water het oplosmiddel is! Enkel als we "A (zuur)" vermeerderen zal er een concentratievermeerdering plaatsvinden!
Sorry dat je op de afbeelding moet klikken zodat het groter wordt.

Hartelijk bedankt!!

Geplaatste afbeelding

Veranderd door mcfaker123, 24 november 2012 - 21:58


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Kravitz

  Kravitz


 • >1k berichten
 • 4044 berichten
 • VIP

Geplaatst op 24 november 2012 - 23:07

Beschouw volgende reactie:

HOAc + H2O rightleftharpoons OAc- + H3O+


Wanneer je extra HOAc gaat toevoegen verschuift het evenwicht naar rechts (principe van Le Châtelier). Begrijp je dit?

Wanneer je water gaat toevoegen gebeurt eigenlijk precies hetzelfde.

Bovenstaande reactie kan je ook als volgt schrijven:

HOAc rightleftharpoons OAc- + H+


Bij een verdunning zal het evenwicht verschuiven naar de kant van het meeste aantal deeltjes (zie ook Le Châtelier). Wanneer je dus extra water gaat toevoegen zal het evenwicht naar rechts verschuiven aangezien er na de reactiepijl twee deeltjes staan terwijl maar één deeltje voor de reactiepijl. Het evenwicht dus verschuiven naar de meest gedissocieerde vorm. Dat is de wet van Ostwald.
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

#3

mcfaker123

  mcfaker123


 • >1k berichten
 • 1135 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 november 2012 - 23:42

Ja, dankuwel voor de hulp, maar het evenwicht zal toch enkel verschuiven bij een concentratieverandering wat niet gebeurt als we water toevoegen: als we het aantal mol water delen door het volume dat het water inneemt komen we altijd c=55M uit, ook na het toevoegen van extra water. Dus hoe kan het evenwicht voor water nu naar rechts verschuiven indien er helemaal geen concentratieverandering gebeurt? Als men extra HoAc toevoegt ( is dat een zuur?) dan kan ik wel begrijpen dat er een concentratieverandering gebeurt, want we delen telkens het aantal mol zuur door het volume van de oplossing en dat verandert wel in tegenstelling tot water!
Dus ik snap echt niet hoe ze kunnen zeggen dat als men nog water toevoegt aan de oplossing dat er dan een concentratieverandering zich voordoet?

#4

Marko

  Marko


 • >5k berichten
 • 9133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 25 november 2012 - 00:07

Ja, dankuwel voor de hulp, maar het evenwicht zal toch enkel verschuiven bij een concentratieverandering wat niet gebeurt als we water toevoegen: als we het aantal mol water delen door het volume dat het water inneemt komen we altijd c=55M uit, ook na het toevoegen van extra water.


Dat is een verkeerde aanname. Als je een stof oplost in water (of om het even waarin) verandert het volume. Weliswaar weinig, maar het verandert niettemin. De concentratie watermoleculen in een oplossing is dus anders dan in zuiver water.

Maar het is allemaal nogal onzinnig. Het maakt namelijk helemaal niet uit dat de concentratie water nagenoeg gelijk blijft. Waar het om gaat is dat de verdunning harder doorwerkt in de teller van de concentratiebreuk dan in de noemer.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#5

mcfaker123

  mcfaker123


 • >1k berichten
 • 1135 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 november 2012 - 18:30

Bedankt meneer, u bedoelt dus eigenlijk de concentratie van het water wordt berekend door het aantal mol water te delen door het volume van de hele oplossing(volume water +zuur +oxonium + base) en niet door enkel het volume van het water alleen, nietwaar?

Zo als je de gehele volume neemt, zie ik wel dat de concentratie van water verhoogt, maar dan treden 2 andere problemen op:

1) bij de berekening van de zuurconstante Ka staat er dit: " Omdat in elke verdunde oplossing de concentratie van het oplosmiddel als constant kan worden beschouwd, mag de concentratie aan water [H²O] in de evenwichtsconstante opgenomen worden"
U zegt dat de concentratie van water verandert bij verdunning, terwijl zij zeggen dat het constant is:
Geplaatste afbeelding

2) Bij het oplosbaarheidsproduct van stoffen staat er dit:
Geplaatste afbeelding

Ze definiëren [AgCl (s)] als volgt: " het aantal mol van de stof AgCl delen door het volume enkel en alleen van de stof AgCl zelf!" De concentratie wordt toch gedefinieerd als het aantal mol van een bepaalde stof gedeeld door het volume van de gehele oplossing waarin het zit?

#6

pimmodenhollander1

  pimmodenhollander1


 • >100 berichten
 • 244 berichten
 • Validating

Geplaatst op 25 november 2012 - 20:48

1) Ik denk dat Marko bedoelt dat de waterconcentratie wel verandert, maar dat dit totaaaaal niet interessant is. Verder, le Chatelier schrijft voor dat ieder systeem altijd naar een evenwicht zoekt. Dat doet dit systeem ook.

Verder: niemand is geintereseerd in de concentratie van je oplosmiddel, die mag je dus (wat ook in je boek staat) gelijk stellen aan 1. Met andere woorden: in de vergelijking van het oplossen van azijnzuur in water negeer je de waterconcentratie want het is HET oplosmiddel.

2) Ja. Het gaat hier echter niet om de AgCl zelf, maar om de opgeloste ionen die dit oplosbaarheidsproduct vormen. Het oplosbaarheidsproduct is een weergave van de concentraties van deze ionen, hoe goed lost dit zout op. De Ks geeft het maximum aan. Je ziet al aan de waarde van AgCl dat dit heel weinig is.

Veranderd door pimmodenhollander1, 25 november 2012 - 20:49Also tagged with one or more of these keywords: scheikunde

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures