Springen naar inhoud

* * * * * 1 stemmen

Meerderheid jongeren helpt slachtoffers van cyberpesterijen niet


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3134 berichten
  • VIP

Geplaatst op 25 november 2012 - 13:44

Meer dan de helft van de jongeren (56,9%) reageert niet als ze getuige zijn van cyberpesterijen. Eén op vijf zegt niet tussenbeide te komen uit schrik zelf gepest te worden.

Geplaatste afbeelding

Wetenschappers ondervroegen 2333 Vlaamse jongeren tussen 9 en 16 jaar over hun ervaringen met cyberpesterijen (via het internet en de gsm). 11,1% van de jongeren gaf toe tijdens de voorbije zes maanden iemand anders gepest te hebben. Exact evenveel jongeren rapporteerden dat ze het slachtoffer waren van cyberpesterijen.
In een deelonderzoek focusten de communicatiewetenschappers op de houding van de bijstanders. Meer dan een op de drie jongeren (35,5%) vermeldde getuige te zijn geweest van cyberpesterijen. 45,5% probeerde in één of meerdere van die gevallen het slachtoffer te helpen. Een duidelijke meerderheid (56,9%) deed helemaal niets. 5% gaf zelfs toe meegedaan te hebben met de pestkop.
De jongeren geven verscheidene redenen voor hun passief gedrag: 30,1% stelt dat het zijn of haar zaken niet zijn, 19,1% doet niets uit schrik zelf gepest te worden. Bijna evenveel ondervraagden (18,9%) duiden aan dat ze niet weten hoe zij het slachtoffer kunnen helpen. "Deze bevindingen sluiten aan bij wat we ook voor het traditionele pesten observeren: hoewel de meeste jongeren pesten niet oké vinden, durven ze in heel concrete situaties niet te reageren. Daardoor voelt de pestkop zich vaak gesterkt in zijn of haar gedrag”.


Wetenschappelijke publicatie:
Zes jaar onderzoek naar cyberpesten in Vlaanderen, België en daarbuiten: een overzicht van de bevindingen


Lees meer:
Friendly Attac


Bron:
Universiteit Antwerpen
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures