Springen naar inhoud

Reikwijdte magneetveld


 • Log in om te kunnen reageren

#1

ghbloo

  ghbloo


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 26 november 2012 - 12:05

Hallo,

Ik wil op een boot een mageetafdichting gebruiken voor een koelkast. Een magneetafdichting zorgt ervoor dat de deur door een magneet wordt dichtgehouden.

In de boot zijn ook kompassen aanwezig die, vanzelfsprekend, beïnvloed kunnen worden door magneten. Mijn vraag is dan ook hoe ver het kompas van de koelkast vandaan moet staan zodat er geen noemenswaardige beïnvloeding meer is.

De vraag is hoe (theoretisch) de reikwijdte van de magneet bepaald kan worden, ofwel de grootte van het magneetveld tot deze nihil is.

Wie kan hier iets zinnigs over zeggen.

Gaston

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46227 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 26 november 2012 - 13:22

Theoretisch is die reikwijdte oneindig, maar de sterkte neemt af met de derde macht van de afstand. Dat betekent dat je er al heel gauw in de praktijk niets meer van merkt.

Neem anders de proef op de som vóór montage: afgemeerde boot zonder magneten, lees kompas af, en breng dan de magneetsluiting op de boot en leg ze op de koelkast in de twee losse delen. Lees kompas weer af. Niks aan de hand? Leg dan die sluitingonderdelen nog even dwars op de vorige positie. Ik verwacht helemaal niks, tenzij het kompas op de koelkast is gemonteerd ;) .

Als er grote stalen voorwerpen op de boot zijn zoals een motor of zelfs maar motorkasten (of de romp van de boot zelf natuurlijk) dan verwacht ik dat die je kompas sterker kunnen beïnvloeden dan een magneetsluitinkje voor een deur. Maar als het goed is is je kompas voor vaste bootonderdelen gecorrigeerd, of is er bij je kompas een correctiekaart daarvoor aanwezig, of beide, als ze met kompascorrectie niet alle afwijkingen in alle richtingen helemaal weg konden krijgen.

http://www.compassadjustment.com/

All vessels have numerous magnetic fields. Some of these fields are permanently built into the structure of the vessel and some are caused by the type of cargo carried, electronic instruments, position of machinery and equipment, etc.
.Geplaatste afbeelding
Some cargoes may affect the magnetic compass more than others

.
These magnetic fields can combine to cause the compass needle to point away, or deviate, from magnetic north. The amount of deviation can vary considerably from heading to heading as the vessel's magnetism is influenced by the earth's own. The vessel's soft iron magnetism changes with the orientation and location of the vessel and is known as inducedmagnetism. Hard iron magnetism remains constant, is built into the vessel and is known as permanent magnetism.

The aim of the compass adjuster is to nullify the effect of the unwanted magnetic fields by placing compensating magnets and soft iron correctors adjacent to the compass. These create equal but opposing magnetic fields, thus eliminating the deviating fields around the compass, enabling it to align correctly. Each axis, vertical, longitudinal and athwartships is treated seperately.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

Michel Uphoff

  Michel Uphoff


 • >5k berichten
 • 6170 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 26 november 2012 - 13:28

Die koelkaststrips hebben een vrij zwak veld, en dus zou op geringe afstand er weinig meer te merken moeten zijn, zeker in relatie tot andere mogelijk veel sterkere velden op de boot.

Je kan even met een kompas rondlopen, en kijken of je een afstand kan vinden waarop het kompas nét beïnvloed wordt. Als je die afstand bijvoorbeeld verdubbelt blijft er nog een kwart van de veldsterkte over. De sterkte van een magnetisch veld is omgekeerd evenredig met kwadraat van de afstand.

Het veld van een koelkast met magneetstrips is volgens een internetbron op 30 cm afstand 0,1 tot 1 µT sterk.
Het aardmagnetisme is gemiddeld 5 µT. Als we uit gaan van het slechtste geval (1 µT voor de koelkast) en een gewenste beïnvloeding kleiner dan 1% moet de afstand tussen kompas en koelkast minimaal 135 cm zijn.
Motus inter corpora relativus tantum est.

#4

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9659 berichten
 • VIP

Geplaatst op 26 november 2012 - 14:22

Ik zie dat er meerdere compassen aanwezig zijn op de boot. Feitelijk moet je er dan ook rekening mee houden dat die elkaar beinvloeden, als het tradionele modellen zijn waarbij een stukje magnetisch materiaal vrij kan ronddraaien. Zet maar eens 2 van deze kompassen vlak naast elkaar om te zien wat er dan gebeurd ;)
Victory through technology

#5

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46227 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 26 november 2012 - 16:18

Opmerking moderator :

meer theoretische discussie over magnetisch veld in relatie tot afstand afgesplitst naar:
http://www.wetenscha...ie-tot-afstand/
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#6

Michel Uphoff

  Michel Uphoff


 • >5k berichten
 • 6170 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 26 november 2012 - 22:04

De sterkte van een magnetisch veld is omgekeerd evenredig met kwadraat van de afstand.


Schreef ik onverhoeds, nou daar valt dus nogal wat op af te dingen blijkt uit de hierboven door Jan afgesplitste thread.

Het maakt denk ik voor dit concrete geval waarschijnlijk weinig uit, ook met een kwadratische afname is het op geringe afstand al snel een zeer zwak veld. En het zal nog zwakker zijn gezien de waarschijnlijkheid dat het resultaat dichter bij een inverse derde macht zal liggen zoals Jan terecht aangeeft.

Veranderd door Michel Uphoff, 26 november 2012 - 22:14

Motus inter corpora relativus tantum est.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures