Springen naar inhoud

- - - - -

DNA-helix voor het eerst "direct" in beeld gebracht


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Typhoner

    Typhoner


  • >1k berichten
  • 2450 berichten
  • VIP

Geplaatst op 28 november 2012 - 18:58

Voor het eerst is een DNA-streng in beeld gebracht met een elektronenmicroscoop. En het blijkt warempel echt een spiraal te zijn, zo valt te lezen in Nano Letters.

Enzo di Fabrizio en collega’s van de universiteit van Genua, Italië, kregen het voor elkaar door een soort koord te vlechten uit 7 dubbele DNA-spiralen. De koordjes spanden ze tussen twee nanopilaartjes, geëtst uit silicium. Of liever gezegd: ze lieten de koordjes vanuit een waterige oplossing op de pilaartjes landen en wachtten tot het water was verdampt.

DNA-TEM.jpg
Detail van het DNA-koord. De afzonderlijke DNA-strengen die het draadje vormen zijn zichtbaar, maar ook dat de afzonderlijke strengen spiraalvormig zijn.

DNA-TEM2.jpg
Een (dun) koordje bestaande uit gevlochten DNA-strengen, opgehangen tussen twee Si-pilaren. De "gaten" in het oppervlak laten het gebruik van transmissie-elektronenmicroscopie (TEM) toe: bij deze techniek wordt het beeld gevormd door van boven elektronen af te schieten en deze onderaan te registreren. De gaatjes laten toe dat de elektronen effectief door het oppervlak kunnen en kunnen worden verzameld.

Lees verder

Zoals te zien op C2W

Publicatie:
Gentile, F. et al. Direct imaging of DNA fibers: the visage of double helix Nano Lett. DOI: 10.1021/nl3039162
This is weird as hell. I approve.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures