Hartfunctietest op een ergometer: Cadans 60-80 rpm

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 429

Hartfunctietest op een ergometer: Cadans 60-80 rpm

Is bekend waarom op een ergometer tijdens een functietest bij bijv. de cardioloog, of tijdens opwarmen van het lijf bij de fysiotherapeut een cadans (trapfrequentie) van 60-80 omw/min moet worden aangehouden. Ook de bekende conditie testen gaan uit van deze cadans waarden. (VO2max).

Bij het moderne wielrennen gaat men voor langdurig duurvermogen uit van veel hogere cadans waarden. Het optimum ligt dan rond de 120 omw/min onafhankelijk van het verzet. Hierbij gaat men er vanuit dat het geleverde vermogen: kracht x snelheid bij een hogere cadans met een lagere krachtsinspanning kan worden bereikt en dat de inspanning dan langer volgehouden kan worden.

Echter als men een sporttest laat doen, dan doet men een inspanningstest (met de bekende protocollen), maar staat men toe dat met een hogere cadans dan 60-80 omw/min wordt gefietst op de ergometer. Op die manier wordt dan het VO2max bepaald en ook het maximale vermogen dat degene die getest wordt, op dat moment kan ontwikkelen. Op basis daarvan wordt dan de functionele threshold bepaald, het vermogen dat men gedurende een uur continue inspanning zou kunnen volhouden.

Wat mij opvalt het het grote verschil tussen de cadans van 60-80 die bij de protocol beschrijvingen van functietesten moet worden aangehouden, terwijl men bij sporttesten hetzelfde protocol hanteert, maar met hogere cadans waarden.

Dus

1. waarom in het ene geval 60-80 rpm (omw/min) aanhouden

2. en in het andere geval 100-120 (omw/min) ?

Reacties welkom.

Berichten: 21

Re: Hartfunctietest op een ergometer: Cadans 60-80 rpm

Hoe hoger het vermogen dat je kunt leveren, hoe hoger de optimale trapfrequentie ligt.

Dus een hartpatiënt die maximaal 100 watt trapt zal dat bij 60 rpm efficiënter doen dan bij 110, terwijl een wielrenner die 500 watt trapt dat bij 110 juist efficiënter doet dan bij 60rpm.

Vandaar dat ze bij de cardioloog en fysio 60 a 80 gebruiken en in een SMA een hogere trapfrequentie toestaan.
Significant heb je zelf in de hand!

Gebruikersavatar
Berichten: 429

Re: Hartfunctietest op een ergometer: Cadans 60-80 rpm

Als een hartpatiënt 100W kan trappen, dan zal ook een hartpatiënt dat met een hogere trapfrequentie langer volhouden. Als je vanuit stilstand begint te trappen, dan gaat dat lichter en gemakkelijker met een hogere cadans. Ook een heuveltje oprijden gaat met een hogere cadans (bij hetzelfde vermogen) voor een hartpatient gemakkelijker. Een wielrenner die 100-120 als trapfrequentie aanhoudt, doet dit om een bepaald vermogen veel langer te kunnen leveren. Bij een lagere cadans is meer kracht nodig bij hetzelfde vermogen. Daardoor wordt er meer lactaat gevormd, met als gevolg, dat bij een langer durende inspanning of een inspanning die iets toeneemt het lactaat nog meer toeneemt en het vermogen niet meer geleverd kan worden. Bij een wielrenner gaat het meestal om een duurinspanning, die je lang moet kunnen volhouden. De testen die afgenomen worden, duren relatief kort en bij eenzelfde piekvermogen, houd je dit langer vol met hogere cadans. De VO2max die dan bereikt wordt is dan ook hoger. Het trappen met een hogere cadans moet je wel leren, als je een duurinspanning lang wilt volhouden. Er zijn wetenschappelijke studies die aantonen dat het HMV (HartMinuutVolume) met een cadans tussen de 60-80 maximaal is. Daaronder en daarboven zou het HMV afnemen. Is er een verklaring te geven waarom bij een hogere cadans (bij hetzelfde vermogen) meer zuurstof verbruikt zou worden ? De doorbloeding van meer spieren is beter en de spieren werken met minder kracht bij een hogere cadans, maar waarom dan meer zuurstofgebruik ? (dat is wat men in de meeste artikelen aangeeft).

Reageer