Springen naar inhoud

- - - - -

DarmbacteriŽn van dikke en dunne tweelingen vergeleken


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 09 december 2012 - 11:00

Zelfs de bacteriën in de darmen van eeneiige tweelingen lijken op elkaar. Ook als de ene helft van de tweeling veel zwaarder is dan de andere. Microbiologen uit Nederland en België vergeleken de microbiota van twintig tweelingparen waarvan de één veel dikker was dan de ander. Ter controle bestudeerden ze ook de ontlasting van twintig tweelingparen die ongeveer even zwaar waren.

Geplaatste afbeelding

Slecht bij 3 van de 130 vergeleken darmbacteriegroepen bleek er een correlatie te zijn met de Body Mass Index (BMI, het gewicht ten opzichte van de lengte). Twee bacteriegroepen, waarvan bekend is dat ze vetzuren als butyraat en valeraat kunnen produceren, kwamen significant vaker voor bij de dikkere helft van de tweelingen: de Eubacterium ventriosum groep en de Roseburia intestinalis groep. Eén bacteriegroep, waarvan vermoed wordt dat die vezelrijke voedingscomponenten kan omzetten, was juist in grotere hoeveelheden aanwezig in de slankere van de twee: de Oscillospira guillermondii.
Deze studie toont aan dat genetische factoren een belangrijke basis leggen voor de samenstelling van de darmmicrobiota, maar dat de samenstelling gedurende iemands leven kan veranderen, onder invloed van bijvoorbeeld dieet of mate van inspanning.

Dik en dun tweelingenpaar
Het was niet eenvoudig geschikte proefpersonen te vinden voor dit onderzoek. Uit een Vlaamse database met tweelingen die hebben aangegeven mee te willen werken aan onderzoek, werden gegevens gehaald van eeneiige tweelingen waarvan het verschil in BMI tussen de broers of zussen minimaal 5 was. Er werden twintig paren geselecteerd. Echter, toen het onderzoek begon was het verschil in BMI bij driekwart van de tweelingparen kleiner geworden dan 5. De zes paren waarbij het verschil in BMI zelfs tot onder de 2,7 was gedaald, werden niet meegeteld in dit onderzoek.

Ontlasting
Voor dit onderzoek is de ontlasting van de vrijwilligers bestudeerd. De deelnemers aan het onderzoek werd gevraagd monsters te nemen van hun ontlasting en deze direct in te vriezen, zodat de samenstelling van de bacteriën niet meer kon veranderen. Uit die monsters is het DNA van de bacteriën geïsoleerd.
De tweelingen zijn niet op dieet gezet. Ze mochten hun normale eet- en bewegingspatroon blijven volgen.

Enterotypen
Vorig jaar werd al aangetoond dat er drie enterotypen zijn in de samenstelling van de darmbacteriën. De enterotypen worden gekarakteriseerd door specifieke co- en anti-correlaties (de samenwerking en competities) van verschillende bacteriële groepen die een netwerk vormen. Ook uit deze studie met tweelingen blijkt dat iedereen is in te delen in één van die drie enterotypen. In tweelingen waarvan de één veel dikker is dan de ander zagen de onderzoekers dezelfde interne verhoudingen binnen netwerkjes van met elkaar samenwerkende en met elkaar strijdende bacteriële groepen. Echter, in absolute aantallen werden wel verschillen gemeten. De verhoudingen tussen netwerkjes (in tegenstelling tot binnen netwerkjes) veranderde dus wel. Daarom verwachten de onderzoekers dat mensen mogelijk van enterotype kunnen veranderen gedurende hun leven.


Wetenschappelijke publicatie:
Sebastian Tims, et al.: Microbiota conservation and BMI signatures in adult monozygotic twins


Bron:
Universiteit Wageningen

Veranderd door confusie, 09 december 2012 - 11:01

Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures