Springen naar inhoud

- - - - -

Mezenmannen werken harder voor onaantrekkelijke vrouw


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 09 december 2012 - 11:35

Als hun vrouwtjes onaantrekkelijker worden, gaan pimpelmezen-mannetjes harder werken. Ze verzamelen meer rupsen voor hun nest met jongen. Dat verrastte de onderzoekers. Vrouwtjes bleken eerder namelijk precies het omgekeerde te doen.

Geplaatste afbeelding

Dat dieren hun partner uitkiezen op basis van hun ‘looks’ weten we allang. De pauwenstaarten zijn er niet voor niets. Nog niet zo lang weten we dat de aantrekkelijkheid van de partner ook bepaalt hoe hard je voor hem of haar werkt. 'Zelden kijken onderzoekers naar de mannetjes als ze willen weten wat het effect is van een meer of minder aantrekkelijke partner,' zegt de onderzoeker. 'Nu hebben we dat wel gedaan, en het resultaat verraste ons erg.' De pimpelmeesvrouwtjes die het onderzoeksteam tijdelijk minder aantrekkelijk maakte, hadden mannetjes die opeens 25 in plaats van 20 rupsen per uur gingen zoeken voor de jongen in hun nest. Door de eiwitrijke rupsen kunnen de kleine vogels hard groeien. Daardoor werden deze jongen ook daadwerkelijk groter.


Lees meer:
NIOO


Wetenschappelijke publicatie:
Tobias Limbourg, et al.: Opposite differential allocation by males and females of the same species


Bron:
KNAW
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures