[scheikunde] wet van chatelier

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 11

wet van chatelier

dag mensen,

voor ons pws hebben we de evenwichtsconstantes bij verschillende temperaturen berekend van een ester. de evenwichtreactie waarbij de ester ontstaat is exotherm. je kunt de reactie dus ook zo opschrijven; alcohol+zuur->ester+water+warmte. uit onze berekeningen kwamen we op hoe hoger de de temperatuur, hoe hoger de evenwichtsconstante. dit betekent dus ook dat hoe hoger de temperatur, hoe meer ester er is gevormd. de grafiek van de evenwichtsconstante k tegen de de temperatuur kwam uit op een lijn die lijkt op de grafiek van een e-macht.

wij vragen ons af hoe dit kan. want volgens de wet van chatelier zou het evenwicht zich naar links moeten verschuiven bij een hogere temperatuur. kan iemand ons helpen?

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 4.167

Re: wet van chatelier

Gaat dit over dezelfde reactie als in dit topic?

Waarom begin je dan weer met een nieuw topic in plaats van daar verder gaan?

In dat andere topic schreef je dat de reactie endotherm was.
Hydrogen economy is a Hype.

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: wet van chatelier

Als de praktijk niet strookt met wat je in theorie zou verwachten en alle mogelijke fouten hebt uit kunnen sluiten, klopt je theorie niet. :) Weet je zeker dat een verestering exotherm is? Die e-macht kun je verklaren als je hebt geleerd hoe evenwichtsconstanten en gibbs vrije energie aan elkaar gerelateerd zijn.

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 4.167

Re: wet van chatelier

Ik schat uit vormingsenthalpieën dat de reactie van 1-propanol en ethaanzuur in de vloeistoffase een reactie-enthalpie van ongeveer -4 kJ/mol heeft en dus in theorie ietsje exotherm is.

Dat betekent dus dat bij toenemende temperatuur de evenwichtsconstante Keq ietsje moet dalen.

Dat blijkt ook uit figuur 7 in www.chpe.pl/fulltxt.php?ICID=938771

In de bijlage is in figuur 7 te zien dat het effect van T op Keq heel klein.
de grafiek van de evenwichtsconstante k tegen de de temperatuur kwam uit op een lijn die lijkt op de grafiek van een e-macht.
Dat is bij de reactie van 1-propanol en ethaanzuur in vloeistoffase niet mogelijk.

Er kan iets fout gegaan zijn bij de berekening van Keq, of de proeven zijn niet goed uitgevoerd. Wellicht is bij lage T het evenwicht niet bereikt (lagere reactiesnelheid) en bij hogere T wel, waardoor het lijkt alsof bij lagere T minder ester gevormd is en dus daardoor bij lagere T een te lage Keq berekend wordt.
Bijlagen
Keq versus T .jpg
Keq versus T .jpg (48.58 KiB) 173 keer bekeken
Hydrogen economy is a Hype.

Berichten: 11

Re: wet van chatelier

oke dankuwel, wij dachten inderdaad dat de reactie endotherm was, maar na bespreking met onze begeleider bleek deze toch exotherm te zijn. er zijn blijkbaar inderdaad wat fouten gemaakt bij het practicum.

Reageer