Steekproef in een ziekenhuis

Moderators: dirkwb, Xilvo

Reageer
Berichten: 1

Steekproef in een ziekenhuis

Hallo,

Op dit moment ben ik, samen met een medestudent, aan het afstuderen bij een ziekenhuis. Hier doen wij onderzoek naar het verbruik van disposables die bij een behandeling gebruikt worden. De behandeling die wij onderzoeken is in 2011, 2486 keer uitgevoerd. Omdat we uiteraard geen jaar hebben om ons onderzoek uit te voeren, hebben we besloten dat we vijf weken onderzoek uitvoeren.

Hierbij vullen de verpleegkundigen een lijst in, waar alle potentiële producten op staan. Ze strepen voor elke behandeling die ze uitvoeren de disposables aan die ze voor dat onderzoek gebruiken.

Na deze vijf weken merkten we dat er slechts bij 70 van de 163 onderzoeken een invullijst is ingevuld.

Kunnen we met deze 70 lijsten een betrouwbaar cijfer krijgen?

Gebruikersavatar
Berichten: 467

Re: Steekproef in een ziekenhuis

Tja, als er maar in 42% van de gevallen een lijst is ingevuld, dan is dat niet echt een goede respons. Hoe betrouwbaar het precies is, is moeilijk te zeggen. Hoeveel verpleegkundigen van het totale aantal verpleegkundigen hebben daadwerkelijk lijsten ingevuld? Als dat percentage hoog is, zullen de vragenlijsten nog wel redelijk representatief zijn, maar als dat een lager percentage is, dan dus niet. Er is een grote kans dat de verpleegkundigen die wel lijsten hebben ingevuld, meer gemotiveerd waren en meer interesse hadden in het onderwerp (en dus misschien zelf ook veel bewuster van het gebruik van disposables) dan vp's die niet meewerkten. Dit introduceert bias in je onderzoek.

Hebben jullie niet gedurende die 5 weken bijgehouden hoe het ging met de dataverzameling? Want in dit soort settings is dat echt wel nodig (monitoren, tussentijds langsgaan, etc.) wil je een beetje een goede respons krijgen.

Reageer