Springen naar inhoud

- - - - -

Medicijn tegen dodelijk gif van dooskwal ontdekt


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Mako

  Mako


 • >1k berichten
 • 1146 berichten
 • VIP

Geplaatst op 15 december 2012 - 13:05

Medicijn tegen dodelijk gif van dooskwal ontdekt

Geplaatste afbeelding

Wetenschappers van de universiteit van Hawaii hebben een medicijn ontdekt dat het (soms dodelijke) effect dat het gif van de dooskwal op mensen kan hebben, wegneemt. Een doorbraak: in Australië, Indonesië en Thailand maakt de dooskwal nog regelmatig dodelijke slachtoffers.


Wanneer de tentakels van dooskwallen in aanraking komen met de menselijke huid, pompen ze gif in de huid. Dat zorgt voor enorme pijn en kan soms zelfs fataal zijn. Een doeltreffende behandeling is er niet. Of beter gezegd: was er niet. Onderzoeker Angel Yanagihara heeft – samen met collega’s – namelijk een medicijn tegen het gif ontdekt.

Persoonlijk
En daarmee komt een einde aan een veertien jaar durende zoektocht die – dat moet Yanagihara wel toegeven – om zeer persoonlijke redenen startte. In 1997 werd ze namelijk zelf door een dooskwal gestoken en toen ontdekte ze dat er maar weinig over het gif en de pijn die het veroorzaakt, bekend is. “Toen ik gestoken werd, werd ik gemotiveerd.”

Stofjes
Een jaartje later ontdekte Yanagihara in het gif van de kwal een stofje dat in het gif van alle dooskwallen voorkomt en ervoor zorgt dat het gif zich verplaatst. Niet veel later stuitte ze op stofjes die het effect dat het gif op menselijke bloedcellen heeft, kan blokkeren.

http://youtu.be/nFv7_PUYvGE

...

Lees hier het volledige artikel.
Bron
A word of encouragement during a failure is worth more than an hour of praise after success.
I hear, I know. I see, I remember. I do, I understand -Confucius-

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9747 berichten
 • VIP

Geplaatst op 17 december 2012 - 01:57

Dat zou nog best eens een groot succes kunnen worden, zeker als mensen het preventief gaan aanschaffen in gebieden waar die beesten voorkomen. Voor zover ik ervaren heb zijn australiers er in ieder geval als de dood voor - wellicht ook wel terecht.
Victory through technology

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures