Springen naar inhoud

- - - - -

Seksueel en sociaal gedrag verandert door medicijnen die serotoninesysteem be´nvloeden


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3134 berichten
  • VIP

Geplaatst op 16 december 2012 - 09:45

Geneesmiddelen die zich hechten aan bepaalde serotonine-receptoren in de hersenen kunnen het seksleven van vrouwelijke penseelaapjes stimuleren of schaden.

Geplaatste afbeelding


‘Het draait allemaal om de relatie’
Het onderzoek biedt nieuwe inzichten voor de behandeling van vrouwen met seksuele stoornissen. ‘De dynamiek in de relatie tussen partners bepaalt voor een belangrijk deel het vrouwelijke seksuele gedrag’, concludeert de wetenschapper uit experimenten die hij uitvoerde op penseelaapjes. Deze apen hebben net als mensen dikwijls langdurige relaties. Een groep vrouwelijke penseelaapjes kreeg geneesmiddelen die zich hechten aan serotonine- receptoren in de hersenen. Dit leidde tot verrassing van de onderzoekers niet alleen tot veranderingen in het seksuele en sociale gedrag van de vrouwtjes ten aanzien van hun partners. Ook de mannetjes gingen zich anders gedragen.

Agressie
De onderzoeker gebruikte twee experimentele geneesmiddelen die leidden tot tegengestelde gedragseffecten. Het ene medicijn (8-OH-DPAT) beïnvloedde het seksuele en sociale gedrag van de vrouwtjesapen negatief; het andere medicijn (flibanserin) had een aantoonbaar positief effect. ‘Het is duidelijk dat de kwaliteit van de band tussen partners en seksueel gedrag nauw met elkaar samenhangen. Het eerste medicijn bevordert agressie tussen de partners en vergroot de kans dat de vrouwtjes geen seks willen.Terwijl het andere medicijn ertoe leidt dat partners beter voor elkaar zorgen en vrouwtjes zich meer seksueel aangetrokken voelen tot hun partner.’


Wetenschappelijke publicatie (promotie onderzoek):
Aubert, Yves: Sex, aggression and pair-bond : a study on the serotonergic regulation of female sexual function in the marmoset monkey

Bron:
Universiteit Leiden
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures