Springen naar inhoud

- - - - -

SARS heeft opvolger


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 16 december 2012 - 10:02

Er is een nieuw coronavirus opgedoken dat lijkt op het SARS-virus, even dodelijk kan zijn maar subtiel anders werkt. Wetenschappers hebben het RNA van het nieuwe virus volledig in kaart gebracht.

Geplaatste afbeelding


Met de nieuwste sequencingtechnieken is vastgesteld dat het genoom 30.119 nucleotiden omvat. Van slechts twee daarvan (de nummers 11.623 en 27.162) zijn de onderzoekers nog niet helemaal zeker. Het grootste verschil met SARS lijkt te zijn dat HCoV-EMC/2012 (de afkorting staat voor humaan coronavirus-Erasmus MC) een andere receptor aangrijpt om cellen binnen te komen. Welke het precies is hebben de onderzoekers nog niet kunnen vaststellen. Maar de ACE2-receptor in de longen, waar het SARS-virus op aangrijpt, is het in elk geval niet. Gemodificeerde hamstercellen die menselijk ACE2 aanmaken, bleken wel gevoelig voor SARS maar niet voor HCoV-EMC. En omgekeerd bleven vleermuizen- en apencellen nog steeds gevoelig voor infectie met het nieuwe virus wanneer hun natuurlijke ACE2-receptoren met antilichamen waren geblokkeerd. Een ander verschil is dat HCoV-EMC überhaupt nog vleermuizen kan infecteren. SARS komt oorspronkelijk ook uit vleermuizen maar de variant, die mensen infecteert, is zo ver gemuteerd dat hij op die vleermuizen geen effect meer heeft. Het nieuwe virus dook in juni dit jaar voor het eerst op bij een man in de Saudische havenstad Jeddah, die er aan overleed. Sindsdien zijn ook in Qatar en Jordanië besmettingen gemeld. Van de 9 patiënten, waarvan men het zeker weet, zijn er 5 overleden.


Wetenschappelijke publicatie:
Sander van Boheemena, et al.: Genomic Characterization of a Newly Discovered Coronavirus Associated with Acute Respiratory Distress Syndrome in Humans


Bron:
C2W
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures